13 januari 2023

Wetenschappelijk bewijs voor creativiteit, sociaal gedrag en concentratie op jouw event

Door Sjoerd Weikamp

Rubrieken

Lang, misschien wel te lang, heeft het meest krachtige middel in de marketing- en communicatiemix van bedrijven, merken en organisaties het moeten doen met ‘het goede gevoel’. Want Live communicatie en experience marketing events zorgen voor een WOW-effect, prikkelen de zintuigen, raken de emoties en als we het goed doen, verandert zelfs gedrag. Waar er steeds meer en beter gekeken wordt naar de Return on Events en dus je investering, is het ook prettig om wetenschappelijk onderbouwde feiten te hebben.

Het geeft jouw live contact projecten nog meer waarde en lading. Daarom in ons Jaarboek-artikel Van onderbuikgevoel naar wetenschappelijk bewijs, een aantal harde feiten over de kracht van LIVE en tips gestoeld op onderzoek en wetenschap. Hieronder vind je een deel van het Jaarboek. Wil je deze volledig ontvangen word dan lid van EventBranche.nl en ontvang het Jaarboek nog in januari.

Wat gaat er om in het brein van mensen wanneer zij een live event, zoals een beurs bezoeken? In een uniek onderzoek op de beursvloer van de Huishoudbeurs, hebben vijf bedrijven uit de eventbranche hersenonderzoek laten doen naar het effect van een beursbezoek op het onderbewuste.

Neuroscience bureau Neurensics heeft de waarde van live events vergeleken met andere vormen van commerciële informatie-uitwisseling zoals video en commercials. Met het medische apparaat NIRS en MRI-scanning toonden ze aan dat de waarde van een live contact van een andere orde is, meer bewuste en onbewuste aandacht voor de boodschap, dan die van een uitgesteld of digitaal contact. Ook werd duidelijk dat video een event niet kan vervangen, maar de levensduur van een event wel verlengt. Initiatiefnemers EventBranche,nl en partners RAI Amsterdam, DPG Media, D&B Eventmarketing en Party Rent Group legden de meerwaarde van live events wetenschappelijk bloot.

Belangrijkste uitkomst:
Het lijkt erop dat het brein, wanneer iemand persoonlijk benaderd wordt, op een beurs ‘bewust’ op zoek gaat naar het verwerken van informatie. Die informatie wordt dan ook nog eens geëvalueerd, om tot een conclusie te kunnen komen. Bijvoorbeeld de nieuwe informatie opslaan of iets kopen. Om te zien of dit effect nu specifiek voor een live event van toepassing is, of dat dit ook geldt voor vormen van reclame zoals bijvoorbeeld tv-commercials, werd het experiment uitgebreid met de tweede studie.

“Een bijzonder gebied in het brein doet actief mee bij een live event, dat niet of veel minder geactiveerd wordt bij het bekijken van een video”, zegt Martin de Munnik co-founder van Neurensics. “Dit deel van het brein is vooral betrokken bij het beoordelen van de feitelijke informatie die wordt aangeboden. De energie die het brein daarvoor gebruikt is veel groter dan die bij de controlegroep. We zien dit als een investering die het brein doet in het vergaren van kennis en de verklaring voor het feit dat een persoonlijk en direct contact veel effectiever is dan een uitgesteld contact”.

  • Groen, bloemen en planten

Haal groen, planten en bloemen, naar binnen. De locatie inrichten met planten heeft een positief effect op de creatieve vermogens van jouw bezoeker.

<p></p>
" src=

Uit het Deense onderzoek naar de invloed van natuur op creativiteit: "De natuur speelt vooral een rol in de eerste twee fasen van een creatief proces, de voorbereidingsfase en de incubatiefase."

  • De kleurenleer: blauw

De kleur blauw in de decoratie van jouw evenementenlocatie of meetingruimte zorgt voor vrijer denken en heeft dus alle ruimte aan creativiteit, is de conclusie uit een onderzoek waar ook adformatie.nl al eens over schreef: "De kleur blauw wordt mogelijk geassocieerd met de lucht en het water. Dit leidt tot denken in openheid, vrede en rust. Mensen voelen zich als het ware vrij om te denken wat ze willen."

  • Creatief zijn is kunst

Kunst maakt creatief. Of zoals Business Insider concludeerde uit diverse onderzoeken: "Kunst zorgt er voor dat je hersenen openstaan om te leren. Dit levert niet alleen langdurige cognitieve voordelen op, het zorgt ook voor openheid voor ervaringen. Dit is de eigenschap die het meest in verband wordt gebracht met creatieve prestaties." Dus hang wat kunst in de locatie van jouw evenement. Maar muziek kan ook de oplossing zijn. In een Amerikaans onderzoek werd aangetoond dat muziek zorgt voor het gebruik van beide hersenhelften.

  • Ronde meubelen: gast voelt zich socialer

In Engeland werd onderzocht hoe inrichting van een event het gevoel van gasten beïnvloedt. Meubilair speelt daarbij een grote rol. De inrichting van een eventlocatie kreeg meer waardering bij rond meubilair. Zeker in verhouding met rechthoekige meubels. Mensen voelden zich bij de meubels met rondingen meer sociaal.

  • Netwerken: oogcontact, fysiek contact en spanning

Om optimaal te netwerken hebben we spanning nodig. Je hart werkt dan sneller en dat zorgt samen met de gedeelde angst, voor versterking van de band met jouw nieuwe contact. In de dating wereld werd onderzoek gedaan naar voetcontact: de fysieke aanraking zorgde er voor dat je sneller iemand leuk vindt. Wie elkaar goed in de ogen aankijkt, heeft ook sneller kans op een duurzaam contact.

<p></p>
" src=
  • Beweging zorgt voor concentratie

Het is dus niet voor niets: al die sprekers die bij het begin van hun keynote of sessie aan de zaal met aanwezigen vraagt: even staan, even springen, even huppelen. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond: beweging en lichamelijke activiteit zorgt voor hogere concentratie. Om de concentratie lang vast te houden heb je de langdurige energie van proteïne en complexe koolhydraten nodig. Van suiker krijg je trouwens een dipje en bij zout ontspan je.