De+gevolgen+van+Corona+in+de+Europese+eventmarkt%3A+Belgie+gaat+uit+van+6+maanden+volledige+stilstand
Nieuws

De gevolgen van Corona in de Europese eventmarkt: Belgie gaat uit van 6 maanden volledige stilstand

EVENTBRANCHE EN CORONA - Overal op de wereld houdt het Corona-virus landen in complete isolatie. Gezondheid staat overal op één, maar ook in alle landen hebben bedrijven het nu al bijzonder zwaar. Zeker een branche als de eventbranche waar alles zo goed als stilstaat...Maar hoe gaan de diverse landen om met de crisis. Dit keer een kijkje in Belgie waar ze uitgaan van minimaal 6 maanden volledige stilstand.

EventBranche.nl is al jaren mediapartner bij de Best Event Awards World. Die organisatie heeft in ieder land 1 mediapartij als partner en daaruit is een hecht netwerk ontstaan. Juist nu vinden we elkaar om informatie uit te wisselen, enquetes uit te zetten en content te delen. Een rondje langs de velden, bracht ons dit keer net over de grens: Jean-Paul Talbot is van Eventbox waar Experience Magazine en Eventnews.be onder vallen:
 
In een paar woorden, hoe beschrijf je de impact van de covid-19 op de evenementensector van je land?
De evenementenindustrie stopte vanaf 10 maart volledig met het officiële verbod op evenementen met meer dan 1.000 personen. Alle evenementen gepland tussen maart en juni zijn geannuleerd of uitgesteld tot de herfst. Ook zomerfestivals worden bedreigd. De industrie staat op het punt 6 maanden van totale inactiviteit onder ogen te zien met 0 inkomsten en dramatische vooruitzichten voor het MKB en zelfstandigen in de sector. We werken nu samen met de grote verenigingen, een universiteit en openbare instellingen om de reële economische gevolgen van de crisis te meten. Een gekke baan...
 
Hoe helpt de overheid de evenementenbedrijven?
Ondanks de oproep van de brancheverenigingen, die onmiddellijk besloten hun krachten te bundelen, heeft de Belgische regering tot dusver geen specifieke maatregelen genomen, maar bereidt ze samen een voorstel voor de reis- en evenementenindustrie voor. Grootste probleem: we zijn een onzichtbare industrie zonder invloed op de publieke opinie en onze industrie is niet gedefinieerd of niet goed gestructureerd. 
 
Gelukkig heeft de regering speciale maatregelen genomen die van toepassing zijn op 100% van de in België gevestigde bedrijven. Belastinguitstel, tijdelijke werkloosheid, d.w.z. De algemene pers begint ook over ons te praten. Dat is een eerste stap ...
 
Direct na het interview kwam ook de Belgische overheid met een maatregelenpakket:
  • De éénmalige compensatiepremie bedraagt 3.000 euro;Er zijn maximaal 5 premies per onderneming als er meerder exploitatiezetels per onderneming zijn;
  • Ook zelfstandigen in bijberoep, die door de hoogte van het inkomen sociale bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep, kunnen de compensatiepremie van 3.000 euro ontvangen;
  • Zelfstandigen in bijberoep die een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro kunnen een beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro. Deze premie geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten, maar geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.
  • Het omzetverlies is minstens -60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De referentieperiode is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020.
  • Voor starters wordt gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan.
  • Voor de ondernemingen in de vorm van een vzw is de compensatiepremie ook mogelijk, onder voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.
  • De compensatiepremie zal aangevraagd kunnen worden via een toepassing bij VLAIO.
 
 
Wat is het algemene gevoel onder de organisatoren?
Als je de corporate eventmanagers bedoelt, probeerden ze eerst de evenementen die ze dit voorjaar gepland hadden te reorganiseren om aan de eerste veiligheidsmaatregelen te voldoen, maar ze moesten ze snel allemaal annuleren of uitstellen, met hun leveranciers overleggen over annuleringskosten, enz. Voor de meeste evenementenbureaus zouden 6 maanden inactiviteit en geen extra / specifieke hulp van de autoriteiten hen failliet laten gaan. We waren de eersten die werden geraakt en we zullen de laatsten zijn die herstarten, aangezien de productie van een evenement gemiddeld 1 tot 3 maanden duurt.
 

Hoe ziet u de post-covid19, met betrekking tot de evenementenindustrie?
Aangezien alles is uitgesteld tot de herfst, zal het moeilijk zijn om voldoende leveranciers, locaties enz. te vinden om zo'n piek van activiteit op te vangen. Op de lange termijn ... nou ... het is moeilijk te zeggen. We zijn nog maar drie weken na de uitbraak. Maar ik kan me voorstellen dat we nieuwe veiligheidsmaatregelen moeten nemen, aangezien epidemieën niet meer worden gedekt door de verzekeringsmaatschappijen. Dat kan van invloed zijn op de omvang en reikwijdte van live-evenementen.

Jean-Paul Talbot van Eventbox in Belgie waar de titels Eventnews.be en Experience Magazine toe behoren. Neem een kijkje op Eventnews.be het toonaangevende Belgische eventmediaplatform voor de laatste ontwikkelingen:

Lees ook: De gevolgen van Corona voor de Europese eventmarkt: Spanje

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.