5 december 2023

Waarom het Sinterklaasfeest symbool staat voor marketing en communicatie events?

Door Sjoerd Weikamp

Rubrieken

Wat een leuke post op LinkedIn: D&B Eventmarketing opent met "Zou jij het aandurven? Een event dat drie weken duurt met 3,5 miljoen enthousiaste deelnemers, elk met een persoonlijke wensenlijst zo langs als je arm. Oh, en natuurlijk moet elk detail kloppen, want de media zitten er bovenop. Geen druk, hoor!" De bijdrage van D&B zette de redactie aan het denken: staat het Sinterklaasfeest symbool voor onze wereld van marketing en communicatie events?

Ja dat denken wij. Maar eerst de humoristische post van D&B Eventmarketing er maar eens bijpakken, waar stiekem een hele aardige parallel zit met onze branche:

Getriggerd door de eventprofessionals van D&B Eventmarketing, kwamen al snel de overeenkomsten met live communicatie en experience marketing aan de oppervlakte:

Korte termijn / korte lead

Ook al lijken de pepernoten en de uitingen van het Sinterklaasfeest steeds iets eerder in de winkels, de media en op alle andere denkbare plekken tot ons te komen, de daadwerkelijk uitvoering is altijd op de kortst denkbare termijn. Op mening kantoor worden 's avonds nog gedichten uitgedraaid, pakketbezorgers draaien overuren in de dagen voor 5 december en het gemiddelde cadeau...altijd net op tijd...

Ook in de wereld van live events lijkt de leadtijd, zeker na corona, korter dan ooit te voren. Maar net als alle ouders, hulpsinten en de sint zelf, het komt altijd weer net op tijd goed.

Persoonlijke data / benadering

Waar mening communicatie en marketing evenement zich meer en meer richt op de persoonlijke beleving, de individuele aandacht en communicatie op de persoon, is dat al decennia lang de kracht van de Sint. Met als meest voor de hand liggende onderdeel het verlanglijstje. Wat is er nou mooier dan live, tijdens het uitpakken van de cadeautjes of de surprises iets te kunnen geven dat 1 op 1 past bij de wens van jouw 1 persoonsdoelgroep. Ook mooi om te zien hoe de website rondom bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal, super persoonlijke tools heeft doorgevoerd waarbij je bijvoorbeeld zelf kan proberen de vergeten code van de kluis te kraken, of je gebruikt één van de vele videotools waar je persoonlijk delen aan toe kunt voegen.

Creativiteit

Ondanks en gelukkig steeds vaker dankzij de nieuwe tech tools die we tot onze beschikking hebben, viert creativiteit hoogtij. Het is de kans om als merk of bedrijf indruk te maken. Een onvergetelijk moment te laten resoneren. En een ieder die te midden van de surprises in de woonkamer niet naar het meest originele en creatieve cadeau kijkt, die kijkt niet of die liegt. Het is die creatieve uitspatting die de dagen na de Sint het gesprek van onderwerp blijft in de familie app.

Dun lijntje: inclusie/diversiteit

Een ontwikkeling en beweging in onze maatschappij die menig event de ogen opende en waar steeds meer en beter over nagedacht wordt, zie je in alles terug bij het feest van de Sint. Zelfs een traditie als Sinterklaas is onderhevig aan de huidige bewegingen in de maatschappij. Rob Scheepers vatte het samen in een Sinterklaaslied anno nu:

FOMO als rekbaar begrip en spanningsboog

De populariteit van het Sinterklaasjournaal, de gemiddelde presenator van de intocht in vrijwel iedere gemeente, het staat allemaal in het teken van zal HIJ wel komen en komt het wel goed. Een soort rekbare interpretatie van het in de marketingwereld niet te onderschatten FOMO-denken (Fear Of Missing Out). Als ze het in Spanje het boek niet vergeten zijn, dan is de stoomboot wel zoek en/of ze kunnen de aanlegstijger weer eens niet vinden. De vreugde en ontlading als Sint en zijn pieten dan als een wonder alsnog aankomen, het werkt altijd.

Samenkomst mensen

De meest duidelijke overeenkomst? Het samenbrengen van mensen. De absolute kracht van bijna ieder event, is ook de kracht van het heerlijk avondje. Probeer het maar eens: Sinterklaas in je eentje, is echt kansloos.

Verrassing

Evenementen waar langer over gesproken wordt, zijn meestal de events waar de verrassing, het onverwachte een slim onderdeel is van het eventtraject en het concept. Die les heeft Sinterklaas aardig in de oren geknoopt. Of het nou gaat om de verrassende plek waar het cadeautje in de surprise verpakt zit, of het plotselingen gebonk op de ramen zodra de zak met cadeaus klaar staat: verrassing is en blijft het hoofdelement van iedere Sinterklaasavond.

Strategisch verpakt in voor- en natraject

Een event is het hoogtepunt van het voortraject en de motor van het natraject. Waar onze events in het voortraject zich richten op het binden van de doelgroep aan het komende event en de inhoud daarvan, is de voorpret voor de Sinterklaasavond vergelijkbaar. Cadeautje kopen, gedicht, contact met andere deelnemers (heb jij al iets), het hoort allemaal bij de eventmanagers rondom de Sint. En na afloop wordt er nog dagen gespeeld met de cadeaus voordat ze weer in een kast belanden en we langzaam weer gaan toewerken naar het feest het jaar daarop.

Multimediale strategie

Het Sinterklaasjournaal is in de loop der jaren al bijna net zo'n engaging traditie geworden als het feest zelf. Voor aankondigingen van het Sinterklaasjournaal worden letterlijk in de schoolagenda gezet: het journaal op NTR start op *** november. Met een eigen journaal, een website, diverse games en puzzels, heeft de sint aardig in de gaten hoe je een multimediale strategie rondom het evenement in zet. Ondertussen hebben de speelgoed winkels hun good old folder of cadeaumagazine nog altijd in het arsenaal maar scan je bij de cadeaus een QR code om te zien of dit jouw cadeautje is.

<p></p>
" src=

Sterk traditioneel concept dat ieder jaar aan verandering onderhevig is

Wie in de wereld van live communicatie of experience marketing na een eerste succesvolle editie denkt weg te komen met een kopie voor het jaar daarop, die slaat de plank mis. Je moet jouw inhoud, concept en uitvoer aanpassen op wordt er dan speelt in jouw bedrijf, merk, organisatie of de wereld om ons heen. Dat doet de Sint ook: zonder de kern van het event los te laten, spelen we allemaal jaarlijks in op wat er dan om ons heen gebeurt.