
Toekomst van live communicatie: budgetten blijven gehandhaafd, maar verschuiven
Een opvallende conclusie, want uit een rondje langs de velden in Nederland blijkt juist de terugkeer van het good old fysieke evenement in volle gang en lijken online en hybride slechts noodoplossingen. Moet ook wel bij gezegd worden: het onderzoek naar de toekomst van live communicatie vond in twee fases plaats: desk research en kwalitatief onderzoek, met interviews onder marketeers binnen grote Duitse bedrijven. Voor grote multinationals als BASF, Siemens en Samsung zijn hybride oplossingen dan toch de heilige graal. Of gaat het ook hier weer om hybride trajecten in plaats van hybride events? De uitkomsten van het onderzoek zeggen in ieder geval iets over het grotere plaatje:
Zelfde budget, maar wel herstructurering
De algemene trend is dat bedrijven hun communicatiebudgetten op hetzelfde niveau houden budgetten te handhaven, maar binnen deze budgetten te herstructureren. Live communicatiebudgetten worden omgezet in digitale en vooral hybride budgetten, aangezien hybride uitbreidingen ook voor live-evenementen worden verwacht.
"Wanneer er tegenwoordig een live-evenement plaatsvindt, is een van de eerste vragen die de aanwezigen stellen,
'Welke virtuele/digitale opties hebben we?'" (Klaus Gödert, BASF SE)
Belangrijkste inzichten uit het onderzoek onder opdrachtgevers van live communicatie:
- Digitale evenementen zijn niet altijd goedkoper dan live evenementen:
"Virtueel betekent niet noodzakelijk minder duur. Nieuwe technologieën openen grote en innovatieve mogelijkheden voor enscenering. Ze zijn cool en fancy, maar ook erg duur." (Landers, BMW Group)
- Hybride evenementen zijn zeer complex en technisch veeleisend vanuit een conceptueel standpunt, en zijn dus meestal duurder.
Kostenbesparing
Vandaag de dag willen bedrijven intelligente, samenhangende concepten aanbieden, maar hun diensten mogen niet
duurder worden, ondanks de toevoeging van een digitale component aan het live-evenement om een hybride evenement te kunnen aanbieden. Daarom zoeken ze naar potentiële gebieden voor kostenoptimalisatie:
- evenementenportfolio's en in het bijzonder beursportfolio's worden geherdefinieerd
- het aantal evenementen wordt verminderd
- doelgroepen worden nauwkeuriger gespecificeerd, nauwer omschreven en uitgenodigd
- de voorkeur wordt gegeven aan gerichte (gespecialiseerde) evenementen boven massale evenementen op brede basis
- de omvang van evenementen wordt geoptimaliseerd
- locaties worden verkleind, aangezien de hybride uitbreiding van evenementen het mogelijk maakt leden van doelgroepen ook digitaal te bereiken
- uitgaven voor reizen, accommodatie en logistiek worden geminimaliseerd
Lees ook: