In deze column geeft Jan Brands,senior accountmanager van brancheorganisatie VECTA antwoord op vragen van FZ-hoofdredacteur Sjoerd Weikamp. Brands is al jarenlang werkzaam in de evenementenbranche. Hij was onder meer marketingcoördinator bij de VARA en directeur van de VVV van het Rijk van Nijmegen. In die functie was hij betrokken bij de organisatie van de Vierdaagsefeesten.
Help me even Jan, ik ben het namelijk een beetje kwijt. Ik zie en hoor cateraars zeggen dat ze ook de organisatie van evenementen doen. Locaties bieden complete all in evenementpakketten en ondertussen lijken steeds meer bedrijven zelf de evenementen te organiseren. Maar het zijn toch juist de organisatiebureaus die in zeer korte tijd van deze branche een professionele bedrijfstak hebben gemaakt? Door de evenementenbureaus buiten spel te zetten, doen we weer een paar stappen terug...toch?
Beste Sjoerd, een paar stappen terug voor de bedrijfstak? Welnee, wat jij opmerkt is dat de branche juist een grote stap vooruit aan het zetten is. Je bent namelijk getuige van een fase in het proces van volwassenwording. De fase waarin jonge mensen gaan ontdekken wie of wat ze zijn. Of willen zijn. Waarin duidelijk wordt of ze nou goed in het éne of juist in het andere zijn. De ontwikkelingshik die maakt dat men breekt met de kindertijd en eigen beslissingen gaat nemen. Locaties, cateraars en eventmanagers bij bedrijven zijn adolescenten geworden. Zaten de ex-pubers voorheen elk weekend in de disco of op een feestje, nu hebben ze “genoeg gezien” om het heft in eigen handen te nemen. Dat kunnen wij ook! En dat ze dat doen is terecht. Ze hebben er recht op, want het huidige niveau in onze bedrijfstak is niet bereikt door de inzet van alleen de evenementenbureaus, maar door de gezamenlijke inspanningen van bureaus, boekers, artiesten, locaties, cateraars, technische leveranciers en opdrachtgevers. Ze waren er tenslotte elke keer bij!
Dus ben ik blij met de cateraars en locaties. Door als cateraar of locatie te concurreren met de organisatiebureaus, zal het niveau van de bureaus omhoog gaan. Het zal de professionaliteit vergroten en de kwaliteit verhogen. Het houdt ondernemers scherp, laat ze zoeken naar mogelijkheden die anders nooit bedacht waren en daagt ze uit om zich nog beter in hun afnemers te verdiepen. Dat er meer concurrentie komt is goed voor alle partijen, daar worden we allemaal beter van! En dat voor een deel de concurrentie uit de hoek van de locaties en cateraars komt, is ook niet zo onverwacht. Eigenlijk is het zo logisch en vanzelfsprekend, dat veel evenementenbureaus in het verleden al de samenwerking aangegaan zijn. Hoeveel evenementenbureaus hebben locaties of cateraars in eigendom of beheer en hoeveel locaties en cateraars hebben hun eigen evenementenafdeling of organisatiebureau? De scheiding is in vele gevallen vager dan je denkt.
Soms denk ik met weemoed terug aan de kinderjaren (wat hebben we vroeger gelachen), maar niettemin ben ik blij met de dag van vandaag. Voor evenementenbureaus is dienstverlening hun vak (ze kunnen niet anders). En de diensten die ze verlenen zijn niet zo specifiek dat potentiële afnemers niet om ze heen kunnen.
Vaak gehoord: “Een artiest boek ik zelf wel even via internet en een gezellig programma knutsel ik ook wel in elkaar (ben tenslotte elk jaar jarig, dus jarenlang ervaring in het organiseren van feestelijkheden heb ik ook)”. Onderschatting die zal leiden tot frustraties en chaos. Tot kostprijsverhoging en risicovergroting. Een houding die zal leiden tot een herwaardering van degene die het evenementenvak tot een ”serieus” vak hebben gemaakt. Het zal uiteindelijk de roep om bedrijven die creatief, doeltreffend en meetbaar aan de slag gaan alleen nog maar groter maken.
Het is al lang geen spel meer, het is business. Want elk evenement verdient dat het goed en gegarandeerd geregeld is. Dat zal de volgende stap in de ontwikkeling van onze bedrijfstak zijn: wijsheid komt met de jaren. En vrij vertaald naar de woorden van een oude filosoof: Schoenmaker, blijf bij je feest!