Piloten verkenden woensdagmiddag voor het eerst de baan.
Al sinds jaar en dag is een Rotterdams bedrijf wereldwijd betrokken bij de opbouw van de banen. Marco van Es werd drie jaar geleden, gevraagd het circuit aan te leggen. ,,Sindsdien ben ik geen dag meer thuis geweest'', aldus Van Es. Hij zegt zelf zeker driehonderd dagen per jaar van huis te zijn en maakte wereldwijd al meer dan driehonderd races mee.
Precisiewerk
Van Es is in de afgelopen week met zestien man bijna 50 uur in touw geweest om de acht pontons op de Maas op hun plaats te krijgen. Precisiewerk. ,,De pontons mogen maar een afwijking hebben van een halve meter. Vier ankers van elk 1000 kilo moeten de drijvers op hun plaats houden. Mochten ze te ver afdrijven, dan krijg ik automatisch een sms en ga ik aan de slag. Ook midden in de nacht. Zover is het deze week nog niet gekomen'', lacht Van Es.
Oorverdovend
De piloten verkenden woensdag de baan en probeerden technische aanpassingen uit om het 'circuit' zo snel mogelijk te kunnen afleggen. Het oorverdovende geluid van de vliegtuigen trok woensdag tientallen mensen naar de kades langs de Maas. Ook op daken van gebouwen proberen de toeschouwers een glimp van de vliegtuigen op te vangen.
Klachten
Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) kwamen donderdag 371 klachten, woensdag waren het er ongeveer 150. Volgens een woordvoerster van de DCMR vinden de meeste klagers het onbegrijpelijk dat voor een evenement dat pas in het weekeinde plaatsvindt, nu al moet worden getest. Ook hebben veel mensen een onveilig gevoel.
Afscheid
GroenLinks-raadslid Arno Bonte vindt dat Rotterdam naar aanleiding van de 'talloze klachten' afscheid moet nemen van de Red Bull Air Race. Hij stelt dat veel mensen ook klagen over de afsluitingen in de stad.