Onderzoek+beurzen+en+congressen%3A+70%25+verwacht+verplaatsing%2C+12%25+stopt+en+minder+bezoekers+verwacht
Nieuws

Onderzoek beurzen en congressen: 70% verwacht verplaatsing, 12% stopt en minder bezoekers verwacht

ONDERZOEK CONGRESSEN BEURZEN - Zeven op de tien organisatoren van beurzen en congressen verwacht dat hun evenement die in 2021 gepland stond wordt verplaatst, of dat event is al verplaatst. Het grootste deel van de events is verschoven naar een andere datum in dit kalenderjaar, maar een deel is ook al verplaatst naar 2022. Dat blijkt uit onderzoek van Respons in opdracht van CLC-VECTA.

Verontrustende uitkomst uit de quickscan van CLC-VECTA onder organisatoren van beurzen en congressen, is dat 12% aan geeft te stoppen. Hierbij gaat het vooral om organisatoren van één evenement.

 

266 beurstitels uit 2019 zijn geschrapt
Omdat de quickscan plaatvond in maart, waren veel wijzigingen al bekend. Zo’n 50 events uit de eerste vier maanden zijn verplaatst naar later in 2021 en 266 vak- en publieksbeurzen, die in 2019 nog wel plaatsvonden, zijn geschrapt voor 2021. Alleen dat al betekent een verlies van 1,6 miljoen bezoeken.

 

 

65% verwacht minder bezoekers
Uit de quickscan blijkt ook dat maar liefst 65% van de organisatoren verwacht dat het aantal beursbezoekers lager zal liggen dan in de laatste pre-corona editie. Voor congressen is dat ongeveer de helft. Omdat congressen en beurzen veelal afhankelijk zijn van internationale deelnemers of bezoekers, zal, zolang er reisbeperkingen gelden, het aantal deelnemers beperkt zijn. De ontwikkeling in de bestrijding van het virus in de rest van de wereld is daarmee mede bepalend voor het herstel van de sector.

 

 

Duidelijk is wel dat er onrust is onder organisatoren, de sector heeft enorme klappen gehad en het einde is nog niet in zicht. Uit de quickscan blijkt dat 2021 niet het jaar wordt dat de sector broodnodig heeft en waarop men hoopt. Maar de sector beschikt over een enorme veerkracht, want ook als evenementen in 2021 niet doorgaat, denkt 90% dat ze in de loop van 2022 toch weer organiseren.

 

 

‘2020 zou een topjaar worden voor de (zakelijke) evenementenbranche. Maar het werd een drama, de gehele sector zit feitelijk al een jaar in lockdown’, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA. ‘De quickscan geeft belangrijke inzichten over de verwachtingen van organisatoren van beurzen en congressen ten aanzien van het daadwerkelijk plaatsvinden van hun evenementen. Maar ook in verwachte geldstromen, bezoekers, leveranciers en hoe er tegen corona maatregelen wordt aangekeken.’

 

 

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.