Nieuwe directeur Andreas Fleischmann over de meerwaarde van zakelijke events in DeLaMar Theater

09-04-2019 - Andreas Fleischmann is sinds 1 februari 2019 directeur van DeLaMar Theater in Amsterdam. Hier is hij verantwoordelijke voor alle voorstellingen die in het theater staan, maar ook voor de talloze zakelijke evenementen. En die zijn heel belangrijk…

Waarom is het belangrijk dat DeLaMar Theater niet alleen een theater voor voorstellingen is, maar ook voor zakelijke evenementen?
“Zelf vind ik de combinatie van een zakelijk- en een cultuurbedrijf altijd mooi. De zakelijke markt stelt hoge eisen aan je gebouw, aan je personeel. Er wordt van je verwacht dat je alle zaken perfect geregeld hebt en dat houdt je als organisatie scherp. Daarnaast is het leuk dat we in de uren dat er geen voorstellingen staan, toch reuring hebben in ons gebouw. Je stelt je theater open voor mensen die niet voor een voorstelling komen, maar wel in die beleving rond kunnen lopen. Voor de zakelijke markt is het heel fijn dat zij gebruik kunnen maken van deze theatersfeer.”

Hoe beïnvloedt die theatersfeer de evenementen?
“Het zorgt voor warmte, je hebt niet dat kille van een standaard congrescentrum. Hierdoor krijg je een hele andere soort ontmoeting. Op de meeste congressen wordt ook gewoon een verhaal verteld, net als bij een voorstelling. En zo’n verhaal kun je nergens zo goed over het voetlicht brengen als in een theaterzaal!

Theater echt een ‘happy business’, de mensen die hier werken zijn gewend om mensen te bedienen die hier voor hun plezier komen. Zakelijke evenementen zijn vaak wat serieuzer, maar dat wil niet zeggen dat je deze mensen niet op eenzelfde manier kunt benaderen. Ik denk dat dat iets toevoegt aan hoe je hier met een zakelijk evenement terecht kunt.”

DeLaMar Theater heeft ‘hostmanship’ hoog in het vaandel staan. Wat merken bezoekers hiervan?
“In ons gebouw passen wel 2.000 mensen, maar als bezoeker krijg je toch het idee dat de mensen die hier werken het leuk vinden dat je komt. Dat leer je heel erg in het theatervak, dat je zorgt dat mensen zich thuis voelen. Als mensen voor het eerst naar het theater gaan kunnen ze nog weleens een beetje opkijken tegen zo’n gebouw. Dat is aan de ene kant leuk, theater moet ook iets magisch hebben. Maar daarnaast is het fijn om een soort warm bad te creëren voor mensen die we ontvangen. Opdrachtgevers merken het ook in de overzichtelijkheid van ons bedrijf. Je hebt niet te maken met 12 verschillende organisaties die van alles voor je regelen, maar met hele korte lijntjes en één aanspreekpunt.”

Je werkt nog niet zo lang bij DeLaMar Theater, hoe heb je de medewerkers ervaren?
“Het is zoals Joop van den Ende altijd zegt: ‘Als je mensen te eten krijgt, dan ruim je je huis op, zorg je dat je er leuk uitziet en dan ga je mensen ontvangen. Dan heb je zin in bezoek.’ En dat voel ik wel bij alle afdelingen, iedereen heeft zin in bezoek.”

Wat voor soort zakelijke partijen hoop je in de toekomst nog in DeLaMar Theater te zien?
“Wij hebben natuurlijk een unieke plek met een unieke geschiedenis te bieden. Het is super leuk als zakelijke partijen daar ook specifiek voor kiezen. Niet iedere klant hoeft per se iets met theater te hebben, maar het is wel mooi als we een verhaal met elkaar kunnen delen. Dat wij snappen waar de klanten mee bezig zijn, wat ze tijdens zo’n evenement willen, welk verhaal zij gaan vertellen en hoe je daar zo goed mogelijk samen in kunt optrekken. Het is voor klanten ook goed om te realiseren dat je geld hier niet verdwijnt in de zakken van een belegger of directeur, maar terugvloeit in onze culture exploitatie. Wij zijn een ANBI-stichting. De zakelijke klanten steunen de culturele sector, en zorgen ervoor dat wij beter in staat zijn om in de toekomst nog meer mooie dingen te programmeren en te maken.”

Fotocredits: Rein Kooyman

>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum

  Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist is centraal gelegen op een bosrijk eigen landgoed van 45 hectare....
 2. Wageningen International Congress Centre

  Wageningen International Congress Centre staat mede dankzij de centrale ligging, landelijk bekend als de locatie bij...
 3. World Forum The Hague

  Hosting the World!
 4. Arma Verhuur

  Arma is een oer Arnhems bedrijf dat al meer dan dertig jaar bestaat.
 5. AFAS Circustheater

  Het AFAS Circustheater gelegen in Scheveningen is de perfecte locatie voor elk evenement van 5 tot 1820 personen.

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners