
Gaat Artificial Intelligence ook live communicatie en events veranderen? Of toch niet?
Om maar met de eerste vraag te beginnen: het lijkt er wel op. Tenminste op het eerste gezicht en voor de koppensnellers onder ons. Wie de mediastukken samenvat krijgt ongeveer het volgende:
Deze week is het Europees parlement het eens geworden over wet- en regelgeving rondom de inzet van AI. De wet wordt nog vormgegeven, maar moet er voor zorgen dat kunstmatige intelligentie binnen Europa op een verantwoorde manier gebruikt wordt. Realtime gezichtsherkenning wordt aan banden gelegd en zodra er AI-content gegenereerd wordt moet dit direct zichtbaar zijn voor de ontvangers van die content.
Nu bovenstaande wetgeving er nog niet is, hebben wij gewoon ChatGPT geinterviewd en de vraag gesteld:
"AI kan een cruciale rol spelen bij het verbeteren van live marketing- en communicatie-evenementen, waardoor marketeers en communicatieprofessionals nieuwe tools en mogelijkheden krijgen om hun publiek te betrekken", aldus de kunstmatig intelligente redactiecollega, die desgevraagd ook wat voorbeelden geeft.
Hier zijn enkele van de beste voorbeelden van het gebruik van AI bij live-evenementen:
-
Gepersonaliseerde aanbevelingen:
AI kan de gegevens van deelnemers analyseren, zoals demografie en voorkeuren, om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen voor sessies, activiteiten of producten die interessant zijn. Dit helpt deelnemers om grote evenementen te navigeren en verbetert hun algehele ervaring.
Chatbots en virtuele assistenten:
Het implementeren van AI-gestuurde chatbots of virtuele assistenten kan realtime assistentie bieden aan deelnemers, vragen beantwoorden, evenementinformatie verstrekken en hen door de locatie begeleiden. Deze AI-gestuurde assistenten zijn 24/7 beschikbaar en kunnen meerdere vragen tegelijk afhandelen.
Real-time gegevensanalyse:
AI kan grote hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren die worden gegenereerd tijdens live-evenementen, waaronder interacties op sociale media, feedback van deelnemers en betrokkenheidsstatistieken. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om waardevolle inzichten te verkrijgen, de succesfactor van het evenement te meten en geïnformeerde beslissingen te nemen voor toekomstige evenementen.
Spraakherkenning en transcriptie:
AI-gebaseerde spraakherkenningstechnologie kan worden gebruikt om live toespraken, presentaties en paneldiscussies te transcriberen. Dit maakt realtime ondertiteling mogelijk voor toegankelijkheidsdoeleinden en biedt nauwkeurige transcripties die kunnen worden gedeeld met deelnemers of hergebruikt als content na het evenement.
Publieksbetrokkenheid en gamificatie:
AI-aangedreven tools kunnen de betrokkenheid van het publiek vergroten door interactieve ervaringen en gamificatie-elementen aan te bieden. Bijvoorbeeld interactieve peilingen, quizzen of augmented reality (AR)-ervaringen kunnen worden geïntegreerd in live-presentaties of stands, waardoor een meeslepende en boeiende omgeving ontstaat voor deelnemers.
Slimme contentcreatie:
AI kan helpen bij het creëren van content voor live-evenementen, zoals het genereren van gepersonaliseerde e-mails, socialmediaposts of promotiemateriaal op basis van deelnemersprofielen. Bovendien kan AI de productie van hoogtepunten van het evenement automatiseren, waarbij de meest memorabele momenten van het evenement worden vastgelegd.
-
Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR):
AI gecombineerd met VR- of AR-technologieën kan meeslepende ervaringen bieden voor externe deelnemers of de on-site ervaring verbeteren. Virtuele rondleidingen, productdemonstraties of interactieve AR-overlay kunnen worden geïntegreerd in live-evenementen, waardoor de mogelijkheden voor betrokkenheid en interactie worden vergroot.
Voorspellende analyse:
AI-algoritmen kunnen historische evenementgegevens en het gedrag van deelnemers analyseren om toekomstige trends, interesses en voorkeuren te voorspellen. Deze informatie kan marketeers en communicatieprofessionals helpen hun strategieën, inhoud en aanbiedingen aan te passen aan de specifieke behoeften en verwachtingen van hun publiek.
Tot slot geeft ChatGPT zelf nog een waarschuwing: "Onthoud dat bij het gebruik van AI bij live-evenementen het belangrijk is om de gegevensprivacy en -beveiliging te waarborgen, duidelijke communicatie te bieden over het gebruik van AI-tools en ervoor te zorgen dat deelnemers de mogelijkheid hebben om zich af te melden of hun voorkeuren voor gegevensuitwisseling te beheren", loopt de AI bot al vooruit op de komende wetgeving."
AI generated video: voor je voortraject?
Logo en naam voor jouw volgende evenement?
Namelix genereert korte merknamen die relevant zijn voor je bedrijfsidee. Wanneer je een naam opslaat, leert het algoritme je voorkeuren en geeft het je na verloop van tijd betere aanbevelingen. En ja, dat kan dus ook voor een logo of naam voor jouw volgende evenement.
Hoe je heel eenvoudig tot hele mooie presentaties komt?
Artificial Intelligence kan een enorme steun in de rug zijn om een mooie en professionele lijn in de verschillende presentaties op jouw event of congres te krijgen. Check bijvoorbeeld Beautiful.ai eer makkelijk in gebruik:
Lees ook: Hoe ChatGPT jou helpt als eventmanager