EventTrends2020%3A+zichtbare+en+onzichtbare+inclusiviteit+en+diversiteit
Nieuws

EventTrends2020: zichtbare en onzichtbare inclusiviteit en diversiteit

EVENTTRENDS2020 - Het leukste voor de redactie? Als we aan het eind van het jaar trends en ontwikkelingen beschrijven en daar dan lopende het jaar veel van terugzien. Zo ook bij de beschreven ontwikkeling 'Inclusiviteit en diversiteit'. Misschien wel meteen het beste voorbeeld met enrom veel impact: het Songfestival. Maar er is nog veel meer.

De enige ontwikkelingen in de #EventTrends2020 die we moeten omarmen als een verplichting: inclusiever en diverser. Voorop gesteld dat je altijd voor de best passende spreker of dagvoorzitter moet gaan, man, vrouw, autochtoon, allochtoon, maar dan nog liggen er enorme uitdagingen om evenement inclusief en divers te maken. Een mooi voorbeeld kwamen wij tegen op Festivak:

Nieuwkomers als vrijwilligers op festivals:

Denk bij inclusiviteit vooral ook aan toegankelijkheid voor minder validen, aan slimme concepten om op evenementen ook het maximale uit introverte mensen te halen, doventalken etc etc. Bij diversiteit ligt een even zo grote uitdaging. Hoe mooi en hoe prettig ook, maar de hostessen op jouw evenement kunnen ook een mooie afspiegeling zijn van de maatschappij, net als de sprekers, de directie, de bezoekers...

Event toegankelijk voor iedereen
Sinds 1 januari 2017 geldt er daarom een nieuwe regel: is je locatie niet op orde, dan volgt er mogelijk een onderzoek. Om bewustwording te creëren en toegankelijkheid te bevorderen schreef Marianne Dijkshoorn het boek 'Maak je event toegankelijk voor iedereen.' 

Festivals, feesten en congressen, voor mensen met een beperking is het vaak een hele tour om een event te bezoeken. Terwijl het helemaal niet moeilijk is om een bijeenkomst zo in te richten dat iedereen zich gastvrij onthaald voelt. Je moet alleen even weten waar je op moet letten. In dit boek laat Marianne Dijkshoorn zien hoe je je evenement met simpele ingrepen toegankelijk maakt voor mensen met een beperking. Het boek geeft adviezen om de toe- en uitgankelijkheid van mensen met een beperking bij zowel binnen- als buitenevenementen én locaties te bevorderen. Het geeft informatie over de nodige communicatie vooraf, de afmetingen van een rolstoeltoegankelijke basis, specifieke tips voor locaties, B2B-events en festivalorganisatoren en adviezen voor uitgankelijkheid in geval van een calamiteit. Kortom, een handige gids voor iedereen die iets organiseert. Je kunt er meteen mee aan de slag en krijgt er meer en tevreden klanten door.

 

 

Tips toegankelijkheid eventlocatie:

  • Wees altijd voorbereid op de komst van een rolstoelgebruiker. Als hij of zij erin kan, dan kunnen andere bezoekers er ook beter in.
     
  • Zorg dat een aangepast toilet altijd bruikbaar en beschikbaar is en dus niet de sleutel bij de receptie neerleggen (extra meters maken kost iemand met een handicap veel energie) of de ruimte gebruiken als opslag.
     
  • Ga je de locatie aanpassen? Vraag dan ook een ervaringsdeskundige met kennis erbij. Zij weten precies hoe en waar op gelet moet worden voor meerdere soorten beperkingen.
     
  • Vermeld op je website welke voorzieningen er op jouw locatie aanwezig zijn. Is er een invaliden aangepaste parkeerplaats, aangepast toilet, ringleiding, een rolstoelhelling (ramp) etc.? Plaats hier foto’s en afmetingen bij, zodat mensen met een handicap zelf kunnen bepalen of ze erheen kunnen gaan. Een goede toegankelijkheid is een USP waar mensen met een handicap naar op zoek zijn. Nodig hen via de website uit specifieke vragen over de toegankelijkheid te mailen.
     
  • Wat is je liftcapaciteit? Plaats een groep met veel minder validen niet op de bovenste verdieping. Programma’s lopen snel uit als het overgrote deel slechts een voor een met de lift kan.
     
  • Vraag in een registratieformulier naar de toegankelijkheidswensen zodat een opdrachtgever op de hoogte is van de komst van mensen met een beperking en daarop kan inspelen.
     
  • Mensen met een beperking zijn niet per definitie rolstoelgebruikers, denk ook aan beperkingen als autisme, slechthorendheid en slechtziende mensen.
     

>> Lees ook: Esmee Koops, student eventmanagement HU over inclusie en diversiteit op evenementen

Inmiddels is er ook een keurmerk voor toegankelijkheid:

Mooi voorbeeld van het toegankelijk maken van een festival of evenement is het komende Eurovisie Songfestival in Ahoy Rotterdam: 'Het Eurovisie Songfestival 2020 wil voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk zijn. Niet alleen op televisie, maar ook in de zaal. Daarom worden dit jaar in Ahoy voor het eerst ook speciale plekken ingericht voor mensen met een auditieve en visuele beperking', schrijft NOS.nl. Het Songfestival lijkt een voorbeeld te willen zijn, want het blijft niet bij een enkele aanpassingen. Hierbij een aantal voorbeelden:

Auditieve beperking
Naast het podium komen grote schermen, zodat en het podium en het scherm zichtbaar zijn. Op de schermen komen naast ondertiteling zijn op die schermen ook signdancers zichtbaar, die met dans het verhaal van een lied vertellen.

Minder valide
Voor minder valide bezoekers zijn er speciale rolstoelplaatsen

Blinden en slechtzienden
Voor blinden en slechtzienden is er in een apart deel van de zaal audiodescriptie aanwezig. Daarin wordt beschreven wat er op het podium gebeurt.

Autisme
De organisatie onderzoekt nog of ze iets kunnen doen voor mensen met een sensitieve beperking, zoals autisme.

Televisiekijker met beperking
Ook voor de televisiekijker zijn er al diverse maatregelen aangekondigd. Van ondertiteling via Teletekst 888 tot signdancers. Zo zag het winnende lied van vorig jaar er uit met signdancers:

 

Lees ook:

Code Diversiteit en Inclusie: gedragscode voor creatieve sector

13-11-2019 WET EN REGELGEVING EVENEMENTEN - De Code Diversiteit & Inclusie is een gedragscode van, voor en door de Nederlandse culturele en creatieve sector over diversiteit en inclusie. De code is een instrument van...
 

6 tips om introverte gasten ook input te laten leveren op jouw evenement

08-07-2019 Typ het woord inclusiviteit in en Word stelt voor om er exclusiviteit van te maken. Precies daar zit het probleem: de wereld lijkt meer en meer te kiezen voor de mobiele, mondige en extraverte medemens. Terwijl de...
 

Toegankelijkheid evenementenlocaties: 'Het is in Nederland niet goed geregeld'

17-09-2018 TOEGANKELIJKHEID EVENEMENTENLOCATIE - Marianne Dijkshoorn, schrijver van het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ koos niet voor niks voor de Van Nelle Fabriek voor haar boeklancering. De Van Nelle Fabriek...
 


 >> Organisatie Songfestival doet een stapje extra voor mensen met beperking

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.