A+la+carte+patientenvoeding+Maison+van+den+Boer+ziekenhuisbreed+doorgevoerd
Nieuws

A la carte patientenvoeding Maison van den Boer ziekenhuisbreed doorgevoerd

CATERING EVENEMENTEN PARTYCATERING - Het Radboud UMC biedt haar patiënten vanaf 1 oktober zes keer per dag a la carte gerechten naar keuze aan van FoodforCare, een initiatief van jongeren met kanker, het Radboud UMC en cateringexpert Maison van den Boer.

Het Radboud UMC wil voorop lopen in innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Persoonsgerichte zorg is hiervoor een belangrijk uitgangspunt. FoodforCare past daar naadloos in; de voeding is op de patiënt afgestemd en de patiënt kiest zelf wat hij wil eten. Alle gerechten zijn met de grootste zorg ontwikkeld en bevatten alle belangrijke voedingswaarden die de patiënt nodig heeft tijdens behandeling en herstel. Doordat het eten er smaakvol uitziet en actief wordt aangeboden, gaan patiënten beter eten, zo blijkt uit de eerste pilots. Dit draagt aantoonbaar bij aan hun welbevinden. Per patiëntgroep wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. In totaal zijn er meer dan 380 gerechten ontwikkeld onder de naam FoodforCare. Zes keer per dag gaan voedingsassistenten met gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de ingrediënten en besluit dan wat hij lekker vindt.  Het assortiment bestaat uit een zeer breed aanbod verse gerechten: shakes, smoothies, salades, soepshots, snacks en een warme maaltijd in een pannetje.

Samenwerking met Maison van den Boer
Het Radboud UMC en Maison van den Boer hebben FoodforCare, in samenspraak met jongeren met kanker, ontwikkeld. Het Radboud UMC is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de voedingsformule introduceert en ziekenhuisbreed doorvoert. Maison van den Boer gaat FoodforCare verder vermarkten. De patiëntenvoeding van het Radboud UMC gaat als volledige uitbesteding over naar dit nieuwe bedrijf. Maison van den Boer zal het concept ook aanbieden aan andere ziekenhuizen en eerstelijns zorg.

Oorsprong
In 2013 gaven jongeren met kanker op de afdeling Medische Oncologie aan dat het eten in het ziekenhuis hen niet smaakte, vooral niet tijdens chemokuren. Een signaal dat de afdeling graag oppakte. Samen met diëtisten, Maison van den Boer, een fooddesigner en de jongeren zelf werden kleine gerechten ontwikkeld, die qua geur, kleur, smaak en voedingsbehoefte aansloten bij hun behoeften. Na een pilot van zes weken bleken de jongeren een grotere eetlust te hebben, zich conditioneel beter te voelen en hadden ze minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Een bijkomend voordeel is dat er minder eten weggegooid wordt. Dat was aanleiding om het voedingsconcept verder te ontwikkelen en begin 2015 in een grotere pilot bij vijf patiëntgroepen van het Radboud UMC te starten. Na opnieuw zeer positieve ervaringen wordt FoodforCare vanaf 1 oktober stapsgewijs in het hele ziekenhuis geïntroduceerd. Naar verwachting gebruiken vanaf maart 2016 alle patiëntenafdelingen het nieuwe assortiment.

Bekijk hier het filmpje van de pilot met onco-proof food van Maison van den Boer

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.