%27Bedrijfsfeest+verdwijnt+door+werkkostenregeling%27
Nieuws

'Bedrijfsfeest verdwijnt door werkkostenregeling'

BRANCHEVERENIGING EVENTMANAGERS - Een bijzondere bijeenkomst: een select aantal leden van het Genootschap voor Eventmanagers kreeg voorlichting op het kantoor van de Belastingdienst in Utrecht. Daar werd tussen neus en lippen door een keiharde conclusie getrokken...

In het indrukwekkende gebouw van de Belastingdienst Utrecht, waar vele vergaderzalen volledig volgeboekt bleken, vond het Genootschap voor Eventmanagers ironisch genoeg een plekje in de Griekenland Zaal.  Daar gaf Job Langbroek, evenementenorganisator van de Belastingdienst, een kijkje achter de eventschermen van het grote belastingapparaat. Ad Blank gaf een presentatie over omzetbelasting toegespitst op internationaal verkeer. 'Events staan als begrip apart vermeld in de OmzetBelasting-wet. Daarbij is de plaats van een dienst doorslaggevend. De hoofdregel voor de OmzetBelasting is: B2B plaats van afnemer; B2C plaats van dienstverrichter.' Dat daarbij vele haken en ogen zijn en natuurlijk uitzonderingen, maakte het verhaal niet minder interessant. Neem daarom een kijkje op de site van de Belastingdienst/omzetbelasting.

De presentatie van Laura Jentink, specialist loonheffingen, over de werkkostenregeling was boeiend en zorgde voor hevige discussies onder de eventmanagers. De basisregel van de wet die nog geevalueerd moet worden, maar op de planning staat om op 1-1-2014 voor iedereen verplicht te zijn, is simpel. 1,4 procent van de totale loonsom mag besteed worden aan vergoedingen of verstrekkingen. Na die 1,4 procent vrije ruimte, volgt een 80% eindheffing. 'Voor een bedrijf met veel 'lage lonen werknemers' is dit niet gunstig, immers de vrije ruimte is dan beperkt.' Dat klinkt logisch maar de nieuwe wet kent veel haken en ogen, waarover binnenkort meer in het EventBranche Magazine.

Keuzes maken
Personeelsfeesten vallen ook onder de vergoedingen en verstrekkingen van een werkgever, net als de fiets of een computer van de zaak. Dus zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Het gaat zelfs zo ver dat elementen van een evenement, congres of seminar die vallen onder het onderhoud van beroepsmatige kennis of vaardigheden (en daardoor niet als vergoeding of verstrekking gezien worden), toch binnen de WKR vallen. Zo is het buffet na afloop van een studiedag nog wel als functioneel te betitelen, maar als een bekende artiest de lange dag komt afsluiten, dan zal die artiest binnen de WKR vallen.

Einde personeelsfeest
Ook hier zijn diverse uitzonderingen en zelfs mazen in de wet, zoals een enkele aanwezige concludeerde. Een goed voorbeeld is het bedrijfsfeest op de werkvloer, waarbij een nihilwaardering om de hoek komt kijken. Over de WKR, de uitzonderingen en de gevolgen meer in EB 6 van december. Maar de conclusie die gedeeld werd door meerdere eventmanagers willen wij u niet onthouden: 'Dit kon wel eens het einde zijn van personeelsfeesten!' Er hangt dus veel af van de evaluatie van deze wet, de lobby van de diverse branchevereniging en ook van uw geluid. Dus laat u horen, desnoods hieronder zodat wij de reacties kunnen verzamelen.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.