Verbod op rookruimtes: wat betekent dit voor evenementen?

13-02-2018 - Rookruimtes in de horeca zijn niet langer toegestaan. Dat heeft het hof in Den Haag vandaag bepaald. De regel geldt voor zowel cafés, restaurants en hotels als ook evenementenlocaties.

Sinds 1 juli 2008 is er een rookverbod van kracht in de Nederlandse horecagelegenheden. Voor speciaal ingerichte  rookruimtes gold vanaf dat moment een uitzondering. Vandaar dat zo'n bijna 25% van de restaurants, cafés, hotels maar ook evenementenlocaties een rookruimte heeft ingericht. Vereniging Clean Air Nederland (CAN) spande echter een rechtszaak aan tegen deze uitzondering. Het gerechtshof in Den Haag heeft de vereniging vandaag in het gelijk gesteld. 

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak. Volgens hen gaat het ten koste van de gastvrijheid en de vele tienduizenden geinvesteerde euro’s van ondernemers om een rookruimte te bouwen. Martijn Veen, voorman van branchevereniging Horecabrains zegt hierover: ‘Begrijpt men dan echt niet dat zolang er sigaretten worden verkocht in Nederland er ook gerookt zal blijven? Voor de ondernemers die duizenden euro’s geïnvesteerd hebben om iedereen gastvrij te kunnen ontvangen is dit een klap in het gezicht en onverteerbaar.’

De vraag rest of de getroffen ondernemers, naast een lege rookruimte en een druk buitenterras, nog tegemoet worden gekomen in de gedane investeringen. 

Welke gevolgen heeft dit voor de evenementenbranche?
Er gelden al strenge regels omtrent roken op evenementen. Zo geldt op kunst- en cultuurevenementen een rookverbod in tenten waarin dezelfde activiteiten plaatsvinden als op poppodia en in theaters. Dit geldt ook voor tijdelijke evenementenlocaties op festivals met een vaste horecalocatie. Wilt u rokers niet weren van uw evenement? Zorg dan dat er een buitenterras aanwezig is, al dan niet overdekt, zonder horeca inrichting. 
 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners