Test event: geen besmettingen na indoor evenement met 500 bezoekers

08-01-2021 - Tijdens het festival Primavera Sound in Barcelona kwamen meer dan 1000 bezoekers half december samen. Tijdens de optreden en ook in de barzone werd de social distancing maatregel losgelaten. Wel droegen de bezoekers mondkapjes, die alleen af mochten bij het nuttigen van versnaperingen. Bij binnenkomst in de locatie werden sneltesten uitgevoerd.

Het test evenement in Spanje wilde aantonen dat met de nodige maatregelen (mondkapje, sneltest, hygiene-maatregelen, signing en routing, etc) een indoor evenement geen besmettingen hoeft op te leveren. Daarbij was er bijvoorbeeld een aparte horeca-ruimte, de enige plek waar drankjes werden geserveerd. Alle bezoekers kregen een gecertificeerd mondkapje, maar mochten bijvoorbeeld gewoon dansen en zingen tijdens de 4 optredens, die in totaal 5 uur duurden.

Gemiddeld bleven bezoekers 2 uur en 40 minuten in de locatie Sala Apolo, waar in het gehele gebouw alle crowd control maatregelen waren genomen. Van signing tot live crowd management en van gelimiteerde toegang tot het toilet tot het voorkomen van rijen in de locatie. EventBranche.nl dook ook even in de ventilatie van evenementenlocatie Sala Apolo en die wordt door de onderzoekers aangeduid als: All air flows and room ventilation were optimized in the two indoor rooms and air exchange was monitored along the entire event.

0 besmettingen
De kleine 1000 deelnemers van het test evenement werden in twee groepen verdeeld, van de maximaal toegestane 500 bezoekers gingen er 463 naar binnen en 496 deelnemers aan het experiment keerden als testgroep huiswaarts. Beide groepen lieten zich na 8 dagen wederom testen. De uitslag:

 • 463 bezoekers van het evenement: 0 besmettingen
 • 496 in de controle groep, zonder toegang tot het evenement: 2 besmettingen

Uit die gegevens trekken de onderzoekers een kraakheldere conclusie: deelnemen aan een live muziekconcert in een indoorlocatie, met een serie aan maatregelen waaronder een negatieve sneltest op dezelfde dag, kan niet geassocieerd worden met een toename van COVID-19 infecties.

Eerder werd nav een Duits test evenement door onderzoekers al geconcludeerd: 'Grote events zijn onder voorwaarden niet gevaarlijk en kunnen doorgaan'. Dit Spaanse test evenement trekt eenzelfde conclusies en dat is hoopvol nieuws aan de vooravond van de start van Nederlandse testevenementen.

 

1 Reacties

Ik meld mij aan voor het eerste Nederlandse test event ! Deze branche verdient het om weer aan de slag te mogen!
Yvonne zwarts @ 14-01-2021 07:55 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Hangaar2

  Maak kennis met de evenementenlocatie Hangaar2 op voormalig militair vliegveld Valkenburg in Katwijk.
 2. Buitenplaats Kameryck

  Op een steenworp afstand van zowel Utrecht als Amsterdam en toch op het karakteristieke Hollandse platteland ligt...
 3. DeFabrique

  21 loodsen, silo’s en hallen bieden ruimte aan 50 tot 3500 bezoekers op meer dan 10.000 m²
 4. Dolfinarium

  Jouw evenement in het Dolfinarium
 5. Libema

  Libéma biedt u vele zakelijke mogelijkheden bij haar ruim twintig locaties door heel Nederland, zoals bij...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners