Productintroductie%3A+automotive+en+de+kunst+van+het+launch%2Devent
Nieuws

Productintroductie: automotive en de kunst van het launch-event

LANCERINGSEVENEMENT - Dat de grenzen van live communicatie en eventmarketing steeds verder opgerekt worden en we dus een enorme diversiteit aan merkbelevingen en live experiences zien, neemt niet weg dat het juist ook heel prettig is om een soort van categorieën te hebben. Denk maar eens aan productintroducties, lanceringsevenementen of launch-events. Willen we in die eventcategorie iets leren of inspiratie voor opdoen, dan moet je in de auto industrie zijn.

Automotive, de auto industrie, is als branche de voedingsbodem geweest voor dat wat nu een tak van markeitng en communicatie is, die in alle branches zijn plek vindt. Maar de autoindustrie omarmde eigenlijk altijd al het event, de live lancering en de experiental marketing. Het is niet voor niets dat één der grootste en meest toonaangevende bureaus ter wereld, George P Johnson, ooit begon met een autoshow. Juist daarom interessant om eens een blik te werpen op de auto industrie en hoe zij met events en eventmarketing omgaan en dan vooral voorbeelde uit de categorie auto introducties, de lanceringsevenementen.

Auto industrie en eventmarketing: analyse van de redactie
'Een snelle kijk op hoe automerken events, live en bijvoorbeeld beursdeelnames inzetten in hun marcom-mix, geeft een dubbel beeld: aan de ene kant enorm traditioneel en zelfs conservatief, aan de andere kant de markt die durft noviteiten in te zetten en voor andere live vormen te kiezen. De traditie zit in het feit dat er serieus discussies gevoerd worden over de hellingshoek van de display waarop de auto wordt geplaatst tijdens een beurs of live moment, de modellen naast de auto en de autoshows waar het concept in de basis eigenlijk altijd hetzelfde is, maar het onderscheid zit in nog groter, nog spectaculairder en nog meer budget.'

'Maar het is ook de industrie waar innovaties in worden gezet, enkele merken juist wel volledig van het gebaande pad af durven te gaan en waar ze als geen ander maximale impact weten te halen uit hun live momenten. Live en eventmarketing zijn in de auto industrie een vaste waarde en dus is het een branche waar veel inspiratie en gouden lessen vandaan gehaald kunnen worden. Binnenkort lanceert EventBranche.nl een directory/databank vol met eventcases, dus ook lanceringsevenementen. Daar vind je straks een enorme hoeveelheid voorbeelden van events. Ook de autointroducties. Daarom nu deze 5 voorbeelden van lanceringsevenementen van diverse automerken die het echt anders deden. Maar dan ook echt anders.'
 

Launch event E SMART

Bureau: BBDOLive (Dld)
Doelstelling:
live testritten, NAW-gegevens verzamelen, kernwaarden product tot leven brengen
Concept: 'balspel' met auto's

SMART doorbrak de standaard stand op een autoshow. Dat deed het merk met de introductie van de E SMART al in 2011. Het werd een buitenstand waar gamification op een verrassende en innovatieve manier, maar met oog voor traditie en boven alles met het tot leven wekken van de eigenschappen en merkwaarden van de E SMART:


Launch event: Jaguar XF in balans

Doelstelling: mediawaarde
Concept: de nieuwe auto als koorddanser over het water
Als jouw nieuwe auto de beste wegligging, balans in de auto heeft, dan is dit misschien we dé manier om de aandacht te trekken:

 


 

Mercedes #24ride: lanceringsevenement met live stream

Bureau: Jad Productions(Tsj)
Doelstelling:
PR-waarde en groei YouTube-abonnees
Concept: Een totaal andere manier om een auto te introduceren: 24 uur lang met diverse chauffeurs, live gestreamd met onderweg de gekste dingen...het leverde prachtige cijfers op.


 

Launch event van Audi Q7

Bureau: Departament
Doelstelling: topdealers enthousiasmeren over nieuwe Q7

Stel je voor een auto introduceren, zonder dat de auto al van de band is komen rollen...Het lukte Audi in Moskou met een evenement waar Virtual Reality centraal stond en de beleving overeind bleef.


 

Introductie Fiat 500X

Nou vooruit, eentje uit de categorie 'zo doet de automotive branche' dat nou eenmaal: de introductie van de Fiat 500X in Londen...maar dan anders....

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.