festivals
20 mei 2025

Ophef rond overname van festivals door Amerikaanse investeerder KKR: DGTL en andere organisatoren nemen afstand

Rubrieken

Een stille machtsverschuiving in de festivalwereld zorgt momenteel voor flinke beroering. Het Amerikaanse private-equityfonds KKR nam in oktober 2024 het festivalbedrijf Superstruct over, dat op zijn beurt al jaren tientallen grote festivals in Europa en Australië had ingelijfd – waaronder Sziget, Zwarte Cross, Defqon.1, Mysteryland en het Amsterdamse DGTL.

Controverse door omstreden investeringen

De overname kwam bij velen pas op de radar nadat bekend werd dat KKR ook investeert in sectoren als defensie, fossiele brandstoffen en omstreden vastgoedprojecten in Israëlische nederzettingen. Deze banden leiden tot groeiende kritiek vanuit artiesten én bezoekers.

Artiesten en festivals nemen stelling

Onder meer vijftien artiesten trokken zich terug van het Britse festival Field Day. Bekende namen als Brian Eno en Robert Del Naja (Massive Attack) ondertekenden een open brief waarin zij oproepen tot afstand van de investeerder. Ook festivals zelf lieten van zich horen. DGTL, sinds 2022 onderdeel van Superstruct, stelde in een verklaring: ‘DGTL staat voor eerlijkheid, verantwoordelijkheid en transparantie. Onze huidige situatie staat in zwaar conflict met onze kernwaarden. Geen enkele eigendomsstructuur zal ooit bepalen wie we zijn of waar we voor staan.’

Boiler Room, dat begin 2025 eveneens werd overgenomen door Superstruct, reageerde openhartig op de situatie. In een uitgebreid statement benadrukte de organisatie dat het ‘geen enkele zeggenschap heeft gehad over de verkoop’ en dat KKR’s investeringen ‘categorisch niet overeenkomen met onze waarden.’ Toch blijft Boiler Room vasthouden aan zijn missie: ‘Onze redactionele onafhankelijkheid en steun aan Palestina zijn nooit veranderd en zullen dat ook nooit doen.’

Waarden versus winst

De strategie van KKR lijkt gericht op winstgroei via schaalvergroting, marketing en commerciële partnerships. Critici uit de culturele sector waarschuwen voor het spanningsveld tussen de waarden van festivals en de zakelijke belangen van een grote investeerder.

Artistieke vrijheid onder druk?

De overname roept vragen op over artistieke onafhankelijkheid en de ethische koers van evenementen die juist draaien om inclusiviteit, vrijheid en maatschappelijke betrokkenheid. Voorlopig lijkt het laatste woord over deze stille machtsgreep in de festivalindustrie nog niet gezegd.

Bronnen: The Guardian (6 mei 2024), Resident Advisor (7 mei 2024), Statement Boiler Room (2025), Statement DGTL Festival (2025), Festileaks.com, Parool.nl.