Meerderheid+eventbedrijven+valt+vooralsnog+buiten+noodloket%2Dregeling+%28UPDATES%29
Nieuws

Meerderheid eventbedrijven valt vooralsnog buiten noodloket-regeling (UPDATES)

EVENTS EN CORONA - De eventbranche werd al snel genoemd als één van de branches die het zwaarst getroffen zijn door de corona-crisis en daarbij horende maatregelen. Nu duidelijk is hoe de overheid bepaalt welk bedrijf voor de tegemoetkoming van 4.000 euro in aanmerking komt, lijkt een groot deel van de eventbranche de boot (vooralsnog) te missen. Maar er is een update met een uitweg en een geluid vanuit de Tweede Kamer, zie onderaan.

Dit is hoe de overheid bepaalt of jouw bedrijf wel of niet in aanmerking komt:

De tegemoetkoming (TOGS) is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers. Uw bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. U kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Dit zijn de genoemde secotren:

Een eerste afbakening van de doelgroep van deze beleidsregel zijn ondernemingen in de sectoren:

  • eet- en drinkgelegenheden
  • bioscopen
  • haar- en schoonheidsverzorging
  • reisbemiddeling en reisorganisaties
  • rijschoolhouders
  • sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen
  • bepaalde private culturele instellingen zoals musea, circus, theaters, schouwburgen en muziekscholen
  • evenementenlocaties en organisatoren
  • casino’s


Deze lijst wordt maandag 30 maart geactualiseerd. Onze branche wordt dus benoemd als evenementenlocaties en organisatoren. Maar wie of wat valt daar nou onder? Een kleine test met een aantal soort eventbedrijven: 

- Een busvervoerder staat onder Personenvervoer en heeft dus een totaal andere code, geen tegemoetkoming.

- Het registratiebedrijf zit in een code Informatietechnologie, geen tegemoetkoming.

- De decorateur zit in de categorie Verhuur overige consumentenartikelen, geen tegemoetkoming. 

Voor bedrijven die in de SBI eventcatering staan, gaan bijvoorbeeld de lampen wel op groen. 'Het zijn bizarre tijden en de overheid probeert met alle macht tot noodhulp te komen, maar hier ligt een verantwoordelijkheid bij ons allen om zo snel en zo effectief mogelijk geluiden te laten horen. Het gaat hier om een keten, niet om een code', aldus Sjoerd Weikamp.

Alle informatie over hoe de regeling nu uitgevoerd wordt en een snelle check op basis van je KVK-gegevens:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19 


Aankondiging op 28 maart laat in de avond, na publicatie bovenstaande artikel:

Maatwerk bij criteria SBI-codes

Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl en kunnen in aanmerking komen voor maatwerk bij criteria SBI-codes.

Wiebes en Keijzer laten weten: "Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken. Die flexibiliteit is er. Nogmaals: het zijn uitzonderlijke en ruige tijden, daarom doen we wat nodig is’".


Probeer vanaf 30 maart nogmaals een aanvraag te doen

Dat het geluid van onbegrip in grote getalen zijn uitwerking heeft gehad, blijkt wel uit de reactie van Thierry Aartsen (VVD), de man die zich na een uitgebreid gesprek met EventBranche.nl meer en meer ontpopt als vooruit geschoven post voor ondernemers en in  het bijzonder onze branche: 

Ha Sjoerd, even via een standaard berichtje. Sorry, het loopt storm ;-) dank voor je bericht: 

Sinds gisteren ben ik bedolven onder veel berichten van ondernemers die, net als u buiten de boot vallen voor deze regeling vanwege gedoe rondom de SBI-codes. Ik kan u zeggen dat de vele berichten hebben geholpen. Na druk overleg gisteren heeft het kabinet besloten om de regeling te verruimen vanaf maandag 30 maart. Dat betekent dat er meer SBI-codes in aanmerking komen voor de regeling én dat er ruimte komt voor maatwerk. Er wordt dus niet alleen maar gekeken naar je SBI-code, die vaak achterhaald is of niet helemaal dekkend op de bedrijfsactiviteiten, maar of je hard getroffen bent door de coronamaatregelen. Hier vindt u meer informatie over de verruiming: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/nieuws/2020/03/28/uitbreiding-togs-regeling-ook-ondernemers-in-de-non-food-kunnen-aanvragen Ik wil u twee tips meegeven: 1. Probeer vanaf maandag 30 maart nog een keer een aanvraag te doen via je KvK-nummer. Wellicht dat uw SBI-code nu wel onder de regeling valt. Ook kan het zijn dat het systeem nu wel de 2e of 3e SBI-code pakt. 2. Werkt dit niet? Probeer dan gebruik te maken van de maatwerk-regeling. Meer informatie daarover komt ook op RVO.nl Ik hoop dat ik u hiermee een klein beetje geholpen heb. Nogmaals dank voor uw bericht, die heeft zeker geholpen. Heel veel sterkte met de onderneming en vooral: blijf gezond. Groeten, Thierry

Hier de link om de maatwerk-aanmelding te doen: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/signaal-ontbrekende-sbi-codes-wssl

Het dossier met een overzicht van de maatregelen en regelingen is ook weer vernieuwd, voor iedereen online in te zien:

 

CLC-VECTA reageert op TOGS-voorwaarden:

Frustratie en teleurstelling in evenementenbranche over TOGS regeling:

Evenementenbranche wederom niet duidelijk benoemd, CLC-VECTA zet in op verruiming

Breukelen, 30 maart 2020. Afgelopen vrijdag publiceerde de Rijksoverheid 1 van de 9 eerder aangekondigde steunmaatregelen voor ondernemers. Met de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), eerder bekend als het Noodloket, kunnen ondernemers een directe ondersteuning van € 4.000 euro ontvangen. Vervelend genoeg blijkt de regeling voor veel zwaar getroffen ondernemers in de evenementenbranche op dit moment niet beschikbaar.

‘Het is zo frustrerend te moeten constateren dat onvoldoende is nagedacht of degenen die zwaar getroffen zijn, helder binnen de omschrijving van de regeling vallen. Het hanteren van de SBI codes blijkt geen spiegel van de werkelijkheid. Het is in conflict met de werkelijkheid waardoor vele ondernemers in onze sector hun kans op de TOGS regeling dreigen mis te lopen’, aldus Riemer Rijpkema, Directeur van Branchevereniging CLC-VECTA.

Harde klappen
De evenementenbranche is nadrukkelijk een van de sectoren waar de hardste klappen vallen maar de omvang en impact alsook de importantie van de sector, wordt door de politiek onderschat. Het gaat om omzetverliezen van 80 tot 100% sinds medio februari. In de loop van deze week volgt een rapportage van een onderzoek onder alle brancheverenigingen in de evenementenbranche die een compleet en scherp beeld geeft van de impact op resultaat en werkgelegenheid in de brede evenementenbranche.

Riemer Rijpkema: ‘Als we spreken over de brede omvang van de evenementenbranche hebben we het over beurzen, evenementen (corporate events en publieksevenementen), congressen en incentives. Daarbij is een grote diversiteit aan ondernemers betrokken zoals standbouwers, organisatoren, locaties, artiestenbemiddeling, verhuurders van meubilair, podia, tenten, audiovisuele middelen en allerlei soorten communicatie middelen, bezoekersregistratie, logistiek en transport, etc. CLC-VECTA deed in februari al een dringende oproep voor snelle maatregelen voor deze ondernemers. Het is pijnlijk te zien dat de evenementenbranche wederom niet duidelijk is benoemd en buiten de boot dreigt te vallen’.  

 

Uitbreiding regeling

Het kabinet heeft laten weten dat de lijst van ondernemers die aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming vanaf vandaag wordt uitgebreid. Momenteel wordt daarvoor er geïnventariseerd welke sectoren ook op deze lijst terecht moeten komen. CLC-VECTA zet, ondersteunt door ONL, MKB-Nederland, VNO-NCW, Gastvrij Nederland en enkele persoonlijke betrokken Kamerleden, en mede namens andere brancheverenigingen in de eventbranche verenigd in het EventPlatform, uiteraard maximaal in op uitbreiding van de regeling voor de brede evenementenbranche.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.