Grolsch+op+Festivak%3A+%27Niet+meer+tot+je+enkels+door+het+plastic%27
Nieuws

Grolsch op Festivak: 'Niet meer tot je enkels door het plastic'

Tom Huijskes van Grolsch spreekt op Festivak op woensdag 9 november over het verduurzamen van events. Grolsch is een toonaangevende partij op dit vlak. Een van de grote successen van de Twentse bierbrouwer is het vervangen van kartonnen trays door plastic bekerhouders. Dat vraagt natuurlijk om uitleg.

Festivak, de vakbeurs voor grootschalige evenementen, is op woensdag 9 en donderdag 10 november in de Brabanthallen in Den Bosch. Tientallen exposanten presenteren zich en op beide dagen is er een interessant programma met sprekers. Op woensdag spreekt Tom Huijskes, Marketing Operation Manager bij Grolsch, het publiek toe. 'Nooit meer tot je enkels door het plastic tijdens festivals?', zo vraagt hij zich af.

Opvallend in de aankondiging van Huijskes is dat er geschermd wordt met het vervangen van kartonnen trays op festivals door plastich bekerhouders. Is dat duurzaam? Hoe dan? "De plastic trays zijn van hard plastic gemaakt. Deze kun je tientallen keren gebruiken en gaan meerdere evenementen mee. Tussen de events door worden ze gewassen. Kartonnen trays belanden na eenmalig gebruik op de grond. Alleen al met de Zwarte Cross scheelt dat al twee vrachtwagens met karton."

Grolsch kijkt ook natuurlijk naar bekers. Er werd veel getest met hard cups en met bekers van zogenaamd r-PET plastic. "Per 1 januari 2024 moeten festivals voldoen aan strengere regelgeving. Dan moet onder andere 75% van de bekers worden gerecycled. Tijdens de eerste test in 2019 werd tijdens de Zwarte Cross 18% behaald. Nu werken we met tokens en inleverpunten aan de bar, waarmee we uitstekende resultaten halen. De ingezamelde bekers worden afgevoerd naar afvalverwerkers, die er granulaat van maken, waarmee weer nieuwe bekers kunnen worden gemaakt", aldus Huijskes, die natuurlijk pas tijdens zijn presentatie op Festivak alle details prijsgeeft.

Afvalstromen en energie

Duidelijk is wel dat Grolsch duurzaamheid serieus neemt. Niet alleen op het gebied van afvalstromen tijdens events, ook in de brouwerij. Veel energie die gebruikt wordt voor het brouwen van het bier in Enschede is groen, onder meer door een samenwerking met afvalverwerker Twence. 

Tijdens Festivak gaat Tom Huijskes dieper in op de ervaringen tot nu toe en deelt hij de opgedane kennis. "Er werken in onze branche veel jonge mensen en die zien dat het nu echt anders moet. Zeker deze jonge mensen zijn intrinsiek gemotiveerd bij te dragen aan een betere  wereld. We zijn ook kritisch op onze eigen prestaties, want aan greenwashing heeft niemand wat.

Gratis kaarten voor Festivak

Ben je geïnteresseerd in de trends en ontwikkelingen op het gebied van grote events. Ben je benieuwd naar het duurzaamheidsverhaal van Tom Huijskes van Grolsch of één van de andere inspirerende sprekers? Bestel dan hier je gratis kaarten.

 

 

 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.