Evenement geannuleerd? Vergeet niet de BTW terug te vragen

19-03-2020 - EVENEMENTEN EN CORONA - BDO deelt als partner van brancheorganisatie CLC-VECTA haar kennis vertaald naar de eventbranche en is dit keer kraakhelder: bijeenkomst of evenement geannuleerd? BTW terug vragen.

Het aantal annuleringen in onze branche is op zijn minst enorm te noemen. Overleg tussen opdrachtgever en de organiserende partijen is daarbij essentieel. Om in goed contact te blijven, maar ook om de schade te beperken. Voor dat laatste doel is er nog een klein vangnet: het terugvragen van de BTW bij een annuerling. BDO zette de relevante btw-gevolgen uiteen voor annuleringen, uitgewerkt in 3 situaties.

Klant krijgt volledig betaalde bedrag terug

Wanneer de klant het volledig betaalde bedrag terugkrijgt, en u heeft de btw die in dat bedrag is inbegrepen al voldaan, dan kunt u dat btw-bedrag terugvragen. Let er wel op dat hier voorwaarden aan verbonden zijn. Als u al hebt gefactureerd dan adviseren wij om een creditfactuur uit te reiken. Daarnaast adviseren wij u om in zakelijke relaties eerst zekerheid te krijgen dat de btw niet (deels) in aftrek is gebracht, voordat u het in de vergoeding begrepen btw-bedrag terugvraagt.

Klant krijgt deel van het bedrag terug en betaalt een deel

Geeft u de klant een deel van het bedrag dat hij al betaald heeft terug, dan geldt voor dat deel hetzelfde als hiervoor is besproken bij volledige teruggave. Blijft de klant het reeds betaalde bedrag verschuldigd, of brengt u nog een extra bedrag aan uw klant in rekening wegens de annulering? Dan is het van belang om voor de btw te bepalen, of het bedrag dat de klant heeft betaald kwalificeert als schadevergoeding of als vergoeding voor de prestatie waarop de klant wel recht had, maar niet heeft afgenomen. Is sprake van een schadevergoeding dan is het bedrag dat de klant betaalt een bedrag zonder btw. U kunt alsnog onder voorwaarden de btw terugvragen als u die reeds heeft voldaan. 

Is sprake van een recht op een prestatie die de klant niet heeft afgenomen? Dan is wel btw verschuldigd over de vergoeding die de klant betaalt. In de rechtspraak zien we hier een casuïstische benadering. Wij adviseren u samen met een btw-specialist te kijken naar uw situatie. Mogelijk is afstemming met de Belastingdienst noodzakelijk. 

Klant betaald volledige bedrag

Wanneer de klant de gehele vergoeding moet betalen is eveneens de vraag aan de orde of er sprake is van een onbelaste schadevergoeding, of een btw-belaste vergoeding die is betaald voor het recht op een prestatie. Ook hier geldt dat we een casuïstische aanpak zien in de rechtspraak. Het is dus van belang om van geval tot geval de btw-gevolgen vast te stellen. Afstemming met de Belastingdienst kan hierbij nodig zijn. In de rechtspraak is het feit dat de klant het totale bedrag moet betalen een omstandigheid die met zich brengt dat eerder tot belastbaarheid wordt geconcludeerd. 

Bronnen:
- BDO.nl: Bijeenkomst of evenement geannuleerd? BTW terug! 
- CLC-VECTA.nl: BTW gevolgen voor annuleren evenement
 

Wat te doen bij annuleringen?
Annuleringen zijn uiteraard erg vervelend, maar wellicht is de financiële schade enigszins te beperken. Wanneer u met annuleringen te maken heeft raden wij u aan om contact te zoeken met een van onze btw-adviseurs. Wanneer u overweegt uw beleid omtrent annuleringen aan te passen in deze tijd, kijken wij ook graag met u mee, zodat u hierbij ook aandacht kan besteden aan de btw-gevolgen.  

Meer weten over welke fiscale maatregelen u kunt treffen om potentiële bedrijfsrisico’s te beheersen? Neem dan contact op met een van onze fiscalisten, of kijk op de thema-pagina speciaal voor u als ondernemer tijdens de coronacrisis.

Lees ook: Event annuleren door Corona: drie scenario's
Lees ook: Hulpmaatregelen: oa uitstel betaling belasting

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners