Een gefundeerde noodkreet...

28-09-2020 - EVENEMENTEN CORONA - Op een enkele 'Van de redactie' of column na proberen we als EventBranche.nl wel een 'persoonlijk' geluid te laten horen, maar vervallen we eigenlijk nooit in artikel op basis van emotie of een persoonlijk gevoel...Misschien is het vandaag wel een goede dag om dat wel een keer te doen...

De maatregelen lijken wederom uitgelekt te zijn. Voor een ieder die begrip heeft voor maatregelen, graag zo veel als mogelijk overal rekening meehoudt en vooral ook inziet dat een pandemie als deze geen spoorboekje heeft en je dus altijd zult moeten meebewegen. Waar begrip is voor strengere maatregelen en een knikje volgt als er weer verruiming mogelijk is. Voor al die mensen komen we nu op een moment waar de ernst duidelijk is, waar de strengere maatregelen uiteindelijk ook draagvlak zullen vinden, maar waar 1 zeer belangrijk onderdeel van communicatie en beleid in een crisis vergeten wordt: beloon daar waar het goed gaat.

In de uitgelekte maatregelen van vandaag wordt gesproken over een maximum aantal personen per 'bijeenkomst' net als bij de vorige maatregelen zullen we zelf weer moeten gaan achterhalen wat nu weer met een bijeenkomst bedoeld wordt, maar dit keer zit er ook een maatregel tussen die weinig goeds voorspelt: betaald voetbal en overige sportwedstrijden zonder publiek. Dergelijke sportwedstrijden kunnen gezien worden als een evenement. En het gekke is, in lijn met de business events die de afgelopen maanden doorgang vonden, het is bij die sportwedstrijden en in de stadions enorm goed georganiseerd. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en die moet je kunnen bestraffen, sancties aankondigen en opleggen. Maar als een burgemeester in Tilburg toestemming geeft om met honderden supporters een wedstrijd te kijken, als die supporters dan laten zien totaal niet met de eigen verantwoordelijkheid om te kunnen gaan, dan gaan we toch niet alle sportevenementen over 1 kam scheren?

We hebben de beelden gezien uit De Kuip, daar is terecht kritiek op gekomen, maar de wedstrijd daarop was het weer nagenoeg perfect. Net als in al die andere stadions. Ik zag in de Tour de France hoe supporters georganiseerd met duizenden tegelijk de berg opgelaten werden, waarna ze half naakt bovenop elkaar gepakt stonden te schreeuwen. Nee, dat kan dus even niet. Natuurlijk moet je dat tegengaan. 

Maar zelf had ik afgelopen weekend bijvoorbeeld 1,5 meter dienst, zo maar op een sportpark in Doetinchem. Eén rondje langs alle ouders met het verzoek tot 1,5 meter afstand tijdens het kijken naar de wedstrijden van hun kinderen zorgden ervoor dat ik daarna 2 uur niets te doen had. Of wat te denken van mijn bezoek aan de prachtige De Vijverberg, het stadion van De Graafschap, waar ipv 12000 supporters nu iets meer dan 3000 mensen een plek vonden, het was een enorme verademing. Zelfs mijn vader die zeer, maar dan ook zeer correct alle regelgeving naleeft, vond het enorm prettig in het stadion. Ok, die typische Superboeren-sfeer is er even niet meer, maar het was gewoon goed georganiseerd. En net als bij veel andere clubs heeft de fanatieke kern zich even teruggetrokken: 'Wij kunnen niet binnen deze regels een wedstrijd beleven, daarvoor is de emotie bij ons te hoog, dus tot die tijd stellen we onze stoelen beschikbaar zodat andere supporters wel op afstand en zittend de wedstrijd kunnen zien'. Over eigen verantwoordelijkheid gesproken...

En dan denk ik ook aan al die goed georganiseerde 'bijeenkomsten', de evenementen...Ik heb er weer een paar mogen bezoeken, met zoveel oog voor details, zo veel respect en praktische naleving van de regelgeving dat, ook al lijken de cijfers totaal de verkeerde kant op te gaan, juist deze takken van sport een enorm compliment verdienen. Zij, de eventbranche, de voetbalstadions, het overgrote deel van de horeca, ze verdienen een enorme beloning, een duw in de rug, een corona-oeuvre-prijs.

Waar we nu echt in moeten grijpen, moeten we hard zijn naar de uitwassen, naar zij die hun eigen vrijheidje volledig door de war halen met samenleven in vrijheid, naar de events en stadions waar het misgaat, maar laten we alsjeblieft niet alles en iedereen over 1 kam scheren. 

Hup eventbranche met je ontmoetingsprofessionals, hup stadions met je perfecte organisatie en seating en hup al die vrijwilligers die in weer en wind mensen aan hun eigen verantwoordelijkheid houden.

PS op de foto mijn vader (72) in ons stadion De Vijverberg... Zijn blik is een uiting van waardering en respect naar al die mensen die binnen alle restricties nog zo veel mogelijk maken.

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners