Buma%2FStemra+en+boekingskantoren+slaan+handen+ineen
Nieuws

Buma/Stemra en boekingskantoren slaan handen ineen

TOELEVERANCIERS ARTIESTENBUREAU - Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft een overeenkomst getekend met 4 boekingskantoren. Deze boekingskantoren gaan auteursrechtvergoedingen voor live-optredens automatisch mee factureren aan de organisatoren. Daarnaast gaan zij setlijsten aanleveren aan Buma/Stemra.

Over elk optreden in Nederland wordt door de organisator een percentage afgedragen aan Buma/Stemra. Dit geld is bestemd voor de componisten, tekstschrijvers en uitgevers van de liedjes die gespeeld worden bij het optreden. Deze hebben recht op een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun werk. De boekingskantoren gaan nu automatisch deze vergoeding mee factureren, en betalen deze door aan Buma/Stemra. Om dit geld nauwkeurig uit te kunnen keren is het voor Buma/Stemra belangrijk om precies te weten welke nummers er gespeeld zijn. Nu spreekt Buma/Stemra de organisator en artiest aan voor het opgeven van de setlijsten. Door de overeenkomst gaan de boekingskantoren voortaan zorg dragen voor het aanleveren hiervan met betrekking tot de artiesten die zij boeken.

Nadat deze grote boekingskantoren het voortouw hebben genomen, streeft Buma/Stemra ernaar in de komende periode ook met andere boekingskantoren soortgelijke overeenkomsten te sluiten. Voor optredens waarvan de afdracht van licentievergoedingen en het aanleveren van speellijsten niet of niet volledig via een boekingskantoor is geregeld, blijft Buma/Stemra de organisatoren en artiesten aanspreken.

Buma/Stemra directievoorzitter Hein van der Ree is blij met de overeenkomst: "Deze overeenkomst is goed nieuws voor onze leden. Hierdoor zijn wij in staat om hen nog nauwkeuriger te betalen wanneer hun werk gebruikt wordt. Ik wil Artiestenburo Jan Vis, Rocket, Volendam Music en Lukassen Produkties namens onze leden dan ook heel hartelijk bedanken voor deze samenwerking”.

Jaap Buijs (Volendam Music):” Wij als Volendam Music Bv willen hier graag aan meewerken omdat wij vinden dat componisten en tekstdichters ook hun rechten hebben. Het gaat uiteindelijk om hun eigendom”.

Ludo Voeten (Rocket): "Buma Stemra staat voor belangenbehartiging van de auteurs en iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft! Dus wij gaan met Rocket voor het incasseren van de Buma rechten ".

Leon Lukassen (Lukassen produkties):” Ook aan de achterkant van de optredens zijn er belanghebbenden die rechten hebben op de composities en teksten die zij aan de artiest hebben geleverd. Buma/Stemra regelt dat de auteurs krijgen wat hen toekomt. Daar werken wij graag aan mee”.

Jan Dirk Vis (Artiestenburo Jan Vis): “Voor componisten zijn de inkomsten uit optredens hartstikke belangrijk. Als die getalenteerde componist dankzij Buma in zijn onderhoud kan voorzien, kan hij weer mooie nieuwe liedjes schrijven waar wij allemaal ons brood mee verdienen”.
 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.