Artiesten strijden tegen ticketfraude door te investeren in blockchain

06-03-2018 - Vorig jaar werd bekend dat er geen verbod komt op woekerprijzen bij het doorverkopen van tickets. Tickethandelaren verdienen miljoenen euro’s door wederverkoop van online toegangskaartjes. Onder andere Jochem Myjer, Youp van 't Hek en Guus Meeuwis gaan de strijd aan tegen ticketfraude door een nieuwe verkoopmethode met behulp van blockchain.

Tickethandelaren gaan, voornamelijk bij populaire concerten of theatershows, zo ver dat ze studenten of bots gebruiken om honderden tickets op te kopen. Deze tickets worden vrijwel direct via verschillende kanalen weer verkocht, voor twee of zelfs drie keer zoveel als de inkoopprijs. Cabaretier Jochem Myjer is al lange tijd klaar met deze 'oplichtingspraktijken'. Kaarten voor zijn shows werden massaal door bureaus ingekocht, waardoor de consument de dupe werd. Als protest ging hij vorig jaar zelf voor de traditionele kaartverkoop aan het loket. 

Inmiddels is hij samen met Youp van ’t Hek aandeelhouder van het Amsterdamse bedrijf Guts Tickets. Guts Tickets ontwikkelde een nieuwe verkoopmethode die naar eigen zeggen ticketfraude onmogelijk maakt. Door middel van Blockchain, de techniek achter Bitcoin wordt er voorkomen dat er gefraudeerd kan worden met entreekaarten. De pilot van één jaar is zeer positief verlopen.

Bekijk ook: EventBranche in gesprek met Maarten Bloemers van GUTS over ticketdoorverkoop en woekerprijzen

GUTS werkt volgens het Guaranteed Entrance Token-protocol (GET). Dat blockchainprotocol maakt het niet alleen mogelijk om tickets te creëren en valideren, maar ook om ze vervolgens gecontroleerd (door) te verkopen, en de opbrengst te verdelen en te monitoren. Een smart ticket weet met andere woorden zelf wie de eigenaar is en registreert automatisch eigendomsveranderingen.

Het bedrijf heeft nu al meer dan 10.000 tickets verkocht. In 2019 verwachten ze meer dan 1 miljoen tickets te verkopen. Vanaf 1 april kan de nieuwe technologie ook bij theaters geïmplementeerd worden. 

 


 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners