Events massaal afgezegd? Het Corona-virus vraagt vooral om realiteit!

05-03-2020 - CORONA VIRUS EN EVENEMENTEN - Best eng om te horen: complete meerdaagse congressen die last minute worden afgezegd. Cateraars die afgebeld worden, maar gelukkig ook partijen die er niets van merken. Het Corona-virus houdt een ieder enorm bezig. Maar laten we als mensen maar zeker ook als branche van de live ontmoetingen en interactie enorm waken voor overreactie. Dit is een schreeuw om realiteit!

Het grootste gevaar bij crisiscommunicatie in het laatste decennium is dat de angst en paniek bij de burgers zo groot is dat er naast de communicatie van de zender en gelijkgestemden, overschreeuwd wordt. De laatste paar jaar komt daar nog iets bij kijken: niet alleen wie het hardst schreeuwt, of het meest extreem iets ergens van vindt wordt gehoord, maar ook hij of zij die als eerste iets ergens van vindt heeft een groot publiek. Omdat er bij een geval Corona-virus steeds weer nieuwe feiten komen, krijgt die groep steeds een nieuw podium. Voor de evenementenmarkt zou solidariteit prachtig zijn, maar realiteit nog gewenster en eerder te realiseren.

- van de redactie - 

Realiteit? Maar we hebben toch te maken met een wereldwijd verspreid virus? Een epidemie van een ziekte waar mensen aan overlijden? Ja, dus zijn voorzorgsmaatregelen en een hele alerte vorm van het herkennen van symptomen en daarbij de juiste stappen zetten, essentieel om de epidemie in te dammen. Ook de communicatie van experts en bronnen met de juiste feiten moeten tot je genomen worden. Toch lijkt paniek en angst vooralsnog die communicatie te overschreeuwen.

Waar zelfs de Minister President Rutte, maar ook het RIVM, tot alertheid, maar vooral kalmte (een gemoedstoestand die hoort bij realistisch denken en handelen)  prediken worden en masse beslissingen genomen gebaseerd op gevoel. Een gevoel dat gewenst of ongewenst niet alleen ontstaat door de feitelijke communicatie, maar juist ook door angst en zelfs hysterie. ‘Kinderen kunnen gewoon naar school, vergaderingen kunnen gewoon doorgaan’, zo sprak Rutte op 4 maart.

Toch geeft ieder telefoontje van de EventBranche.nl-redactie een spookbeeld: massale afzeggingen van evenementen. Veelal interne events. Kijk dat er bij internationale congressen, beurzen of events andere keuzes gemaakt worden, ja dat lijkt logisch. Hybride oplossingen of online events, de vraag schijnt groter te zijn dan ooit. Maar de Nederlandse situatie? Intern, evenementen met collega’s of relaties, nu cancellen? Dat is moeilijk te plaatsen in onze ogen. Het zijn immers dezelfde mensen waar je ook mee op kantoor zit, in de bedrijfskantine, of die je tegenkomt op het station, in het theater of daar waar mensen samen komen. En let wel, op nummer 1 staat zonder enige discussie het welzijn van bezoekers en gasten én we moeten ook voorbereid zijn op het moment dat dergelijke zwart-wit maatregelen nodig zijn, maar laten we in de tijd (op)passen voor overreactie.

De realiteit is dat er nu geen reden is voor paniek. Wel voor alertheid, professionaliteit en realisme. Voor de branche geldt daarbij dat creativiteit, slagkracht en solidariteit een groot goed zijn om ons door dit virus te knokken. Samen. Maar onder die drie eigenschappen ligt realiteit. Een realiteit die in veel gevallen nog niet roept om massale afzeggingen van evenementen.

Sjoerd Weikamp, redactie EventBranche.nl

Bekijk hier het online magazine Corona Virus en Evenementen:

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer

•  Entree netwerk-evenementen van EventBranche*
•  2 keer per jaar het EventBranche halfjaarboek
•  4 keer per jaar een kennisdossier
•  Plaats jouw eigen nieuws
•  Korting op het plaatsen van vacatures
•  Bedrijfsvermelding op www.evenementorganiseren.nl.

*uitgezonderd o.a. Gouden-Giraffe, de BeachBrancheBarbecue. Voor enkele evenementen naast onze 4 reguliere bijeenkomsten vragen wij een entree- of ticketfee.

Alle reden om NU lid te worden, want in april 2021 verschijnt het eerst dubbeldikke halfjaarboek met alle houvast, inzichten, kansen, trends en ontwikkelingen voor live, experience en events van morgen...

LEES HIER UITGEBREID WAT HET LIDMAATSCHAP INHOUDT

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners