Gouden+Giraffe+2021%3A+Energiedirect+scoort+bij+PSV+met+Koning+Carnaval
Cases

Gouden Giraffe 2021: Energiedirect scoort bij PSV met Koning Carnaval

GOUDEN GIRAFFE EVENT AWARDS - De Gouden Giraffe Event Awards 2021 kent maar liefst 71 ingeschreven cases. De komende dagen publiceren we ze 1 voor 1 op EventBranche.nl. In de categorie PR & Mediawaarde zien we hoe Energiedirect de overgang van hoofdsponsor naar rugsponsor van PSV viert met een activatie tijdens het Brabantse carnaval.

ROMARIO | KONING CARNAVAL

Opdrachtgever:
 Energiedirect.nl
Bureau: Triple Double Sportmarketing
Categorie: PR & Mediawaarde
Fysiek of online event: fysiek
Jaar: 2019 / 2020

Korte omschrijving van het event:
Energiedirect.nl kondigde na drie seizoenen aan afscheid te nemen als hoofdsponsor van PSV en door te gaan als rug sponsor van de Brabantse topclub. In de jaren als hoofdsponsor is enorm geïnvesteerd in een duurzame connectie met de fans. Maar hoe borgen we de opgebouwde loyaliteit bij de overgang van hoofdsponsor naar rug sponsor? We kozen de aanval en wilden met een verpletterende laatste indruk als hoofdsponsor de brug slaan naar de toekomst. Iets wat iedere PSV’er in het hart zou raken en heel voetbalminnend Nederland zou bereiken.

We vonden het antwoord in een bijzondere connectie; we verbonden het grootste Brabantse evenement, carnaval, met PSV. De grootste PSV’er allertijden, de Braziliaan Romario, werd op ons verzoek Koning Carnaval in Eindhoven! Iets wat op voorhand op papier een succes leek, werd door een uitgekiende PR-strategie, kijkend naar exposure en ROI, onze succesvolste activatie ooit.


Hoofddoelstelling:
Hoger doel: Een onvergetelijke laatste indruk achterlaten als hoofdsponsor van PSV.
Hoofddoelstelling: Realiseer 600.000 euro aan mediawaarde gedurende de campagne. Mediawaarde van energiedirect.nl in combinatie met Romario in earned media.
Subdoelstellingen: Realiseer 250.000 social interacties gedurende de campagne. Onder social interacties vallen clicks, likes, comments en shares op social posts van energiedirect.nl en PSV. Daarnaast een stijging van de merksympathie onder PSV-supporters met gemiddeld 20%.


Effect & Impact:
We hebben PSV-supporters, toeschouwers en voetballiefhebbend Nederland een onvergetelijke carnaval bezorgd. Het verrassingseffect speelde een grote rol bij de impact van het evenement. Mensen konden hun ogen niet geloven toen zij de Braziliaan tijdens de carnavalsoptocht zagen. Was hij het echt? Het was geen enkele andere partij eerder gelukt om Romario na zijn voetbalcarrière naar Nederland te halen. Daarnaast mag in een digitaal tijdperk de impact van een live event niet onderschat worden. Dit resulteerde in een ongekend plezier bij de toeschouwers en maakte veel emoties los. De komst van Romario was niet zomaar een moment, maar werd een moment voor de eeuwigheid.

De aantrekkingskracht en impact van Romario’s komst is gigantisch gebleken. Media voelden de verbinding tussen Romario, carnaval, Eindhoven, PSV en energiedirect.nl en waren bereid daar aandacht aan te besteden. We behaalden ruim 7 miljoen mediawaarde waarbij Romario genoemd werd in combinatie met energiedirect.nl. Het behalen van het twaalfvoudige overtrof alle verwachtingen. Immers proberen veel merken zich in de carnavalsperiode te onderscheiden en in beeld te komen bij de consument. Een energieleverancier staat, in tegenstelling van bijvoorbeeld een biermerk, ver van carnaval af. Die inzichten hadden we op voorhand meegenomen in het vaststellen van de KPI’s. 

Mediawaarde:
energiedirect.nl in combinatie met Romario: €7.100.000 (+1180%) ROI = 40 

Social interacties: E
ngagement (likes, comments, shares, clicks) totaal: 1.191.367 (480%)
 
Merksympathie:
Sympathie voor energiedirect.nl onder PSV Fans/volgers:+25% (+5%)
Sympathie voor energiedirect.nl onder PSV stadionbezoekers: +29% (+9%)
 
Campagne herkenning:
Herkenning onder PSV-fans volgers: 80% (+34%)
Herkenning onder PSV-stadionbezoekers: 89% (+18%)
 
Reactie energiedirect.nl:
“Het is niet voorgekomen dat een merk zonder een, historisch gezien, directe verbinding met carnaval zich op een natuurlijke manier zo succesvol wist te verbinden aan dit volksfeest. Het gebruik van een influencer van wereldformaat is daarbij een gedurfde maar uitstekende keuze gebleken. Wij zijn heel trots dat dit uitdagende idee zoveel positieve resultaten en gevolgen heeft gehad voor het merk energiedirect.nl. Het heeft alle verwachtingen en gewenste resultaten overtroffen.” 
 
 

Learn from the Best: kijk mee met de 70 beste events van Nederland

Op 20 en 21 april presenteren alle ingezonden cases zich voor de Gouden Giraffe Jury. Dat gebeurt online binnen het NetworkTables Platform. Per categorie kunnen de experts in de jury hun vragen stellen. Een ongekende kans om bakken en bakken aan inspiratie op te doen van zowel online als fysieke events. Je kunt er online als publiek bij zijn. Al onze leden hebben hebben daar een uitnodiging voor gekregen. Ben je geen lid, maar wil je wel in 2 dagen super geinspireerd raken, stuur dan een mail naar Elin en word alsnog lid: elin@eventbranche.nl ovv 'LFTB meekijken'.

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.