Gouden+Giraffe+2021%3A+De+Nachtwacht+on+Tour%2C+museumervaring+op+locatie+voor+verpleeg%2D+en+ziekenhuizen
Cases

Gouden Giraffe 2021: De Nachtwacht on Tour, museumervaring op locatie voor verpleeg- en ziekenhuizen

GOUDEN GIRAFFE EVENT AWARDS - De Gouden Giraffe Event Awards 2021 kent maar liefst 71 ingeschreven cases. De komende dagen publiceren we ze 1 voor 1 op EventBranche.nl. In de categorie Brand Events dit keer De Nachtwacht on Tour. Een weekelijks rondreizend event waarbij Rembrandts meesterwerk levensgroot werd vertoont in verpleeghuizen en ziekenhuizen voor een museumervaring op locatie.

DE NACHTWACHT ON TOUR

Opdrachtgever: Rijksmuseum & Philips
Categorie: Brand Events
Fysiek of online event: Fysiek
Jaar: 2020

Korte omschrijving:
Op 15 juli 2020 lanceerden het Rijksmuseum en Philips Nachtwacht on Tour, een wekelijks rondreizend evenement. We brengen 3 replica’s op ware grootte van de Nachtwacht naar verpleeghuizen en ziekenhuizen in heel Nederland. Voor ouderen in verpleeghuizen is een uitje zoals naar een museum niet altijd mogelijk, en nu al helemaal niet tijdens de coronapandemie. Daarom brengen we Rembrandts meesterwerk en icoon van Nederland naar hen toe!

De replica staat een week op elke locatie. Zo kunnen bewoners van verpleeghuizen, zorgpersoneel en familie van de bewoners in alle rust en van heel dichtbij de Nachtwacht bekijken. Veel mensen hebben een herinnering aan de Nachtwacht, het zorgt zo op eenvoudige manier voor een mooi gespreksonderwerp. Levensgroot (4 bij 5 meter) en levensecht (gemaakt van de allerhoogste resolutiefoto) met een echte lijst eromheen, doet de replica bijna niet af aan het origineel. Het is een Rijksmuseumbeleving op locatie.Hoofddoelstelling:
Het hoofddoel van dit evenement is: als u niet naar het Rijksmuseum kan komen, komt het Rijksmuseum naar u! Een week lang een bijzondere museumervaring op locatie.

Subdoelen:
- Eenzaamheid is een groeiend probleem, vooral onder ouderen, zeker nu met corona. De  Nachtwacht op locatie biedt afleiding.
- Ontzorging voor de verpleeghuismedewerkers door het bieden van een volledig (Coronaproof) programma. Vanwege de coronacrisis stond alles in teken van de zorg met dit evenement boden we ook ruimte voor welzijn.
- Een hart onder de riem voor het ziekenhuispersoneel. Zij werken keihard in deze periode. De Nachtwacht toont de beschermers van de stad, mensen in actie. Net als het ziekenhuispersoneel. Door deze vergelijking te trekken en de levensgrote replica in hun ziekenhuis te zetten, willen we onze waardering en steun uitspreken.

Effect & Impact:
Na de lancering van de Nachtwacht in Tour stroomden de aanmeldingen van verpleeghuizen binnen. Veel mensen hebben een herinnering aan de Nachtwacht, het project zorgt op eenvoudige manier voor een mooi gespreksonderwerp, waar iedereen over mee kan praten. Het project blijkt voor bewoners een laagdrempelige manier om, op veilige wijze, contact te maken. 

We kregen bericht van een vrouw wiens dementerende moeder, bij het zien van de Nachtwacht 'Rembrandt' zei. En dat was bijzonder omdat deze vrouw bijna niet meer sprak. Ieder verpleeghuis kan op eigen wijzen de Nachtwacht vieren en bijna ieder bezoek genereert lokale pers en opnieuw interesse vanuit andere verpleeghuizen of ziekenhuizen. En zo blijven deze Nachtwacht evenementen zichzelf herhalen, uitvinden, vieren en verplaatsen. We ontvangen dankbrieven en foto's van zorgmedewerkers van de ziekenhuizen. Zij voelen zich gewaardeerd en kunnen even ontsnappen aan de alledaagse heftigheid die op hun werkvloer aan de hand is. Het resultaat overtrof de verwachtingen. 


Learn from the Best: kijk mee met de 70 beste events van Nederland

Op 20 en 21 april presenteren alle ingezonden cases zich voor de Gouden Giraffe Jury. Dat gebeurt online binnen het NetworkTables Platform. Per categorie kunnen de experts in de jury hun vragen stellen. Een ongekende kans om bakken en bakken aan inspiratie op te doen van zowel online als fysieke events. Je kunt er online als publiek bij zijn. Al onze leden hebben hebben daar een uitnodiging voor gekregen. Ben je geen lid, maar wil je wel in 2 dagen super geinspireerd raken, stuur dan een mail naar Elin en word alsnog lid: elin@eventbranche.nl ovv 'LFTB meekijken'.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.