Bezoekersaantal+Nederlandse+theaters+stijgt+met+13+procent
Nieuws

Bezoekersaantal Nederlandse theaters stijgt met 13 procent

EVENEMENTENLOCATIES SCHOUWBURG & THEATER - Vorig jaar zijn er in totaal 10,4 miljoen bezoeken gebracht aan voorstellingen en concerten, een stijging van 13% ten opzichte van 2014, dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) onder 123 concertgebouwen en theaters.

Bron: VSCD

De VSCD constateert dat de aangesloten theaters meer dan ooit in staat blijken om met minder subsidie toch meer voorstellingen te programmeren, een stijgend aantal bezoekers te trekken en de zaalbezetting te verhogen.

VSCD-directeur Hedwig Verhoeven: ‘’Theaters en concertgebouwen intensiveren en verbreden hun programmering. Daarnaast optimaliseren ze ook het gebruik van het pand. Steeds meer podia zijn letterlijk en figuurlijk meer dan ooit geopend. Bijvoorbeeld voor culturele activiteiten van lokale toneelgezelschappen, koren of fanfares of onderwijs op locatie. De theaters versterken zo hun sociaal culturele rol vergroten de samenwerking met derden, verlagen de drempel en bereiken een groter en diverser publiek. Dat alles verhoogt het maatschappelijk draagvlak en binding met de eigen omgeving. Een bijzondere prestatie van alle medewerkers ter plaatse, wetende dat podia al lange tijd getroffen worden door voortdurende bezuinigingen en achterwege blijvende indexering van de subsidie”.

In 2015 trok een VSCD-podium gemiddeld 88.501 bezoekers; in 2014 waren dat er 78.351. Het aantal geprogrammeerde voorstellingen en concerten is gestegen met bijna 7%, van 224 naar 239 voorstellingen per VSCD podium. In totaal zijn er 27.975 voorstellingen in 2015 bij VSCD-podia geprogrammeerd.

>> Bekijk de video infographic met alle feiten en cijfers

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.