5+tips+om+terreurdreiging+op+je+evenement+te+voorkomen
Nieuws

5 tips om terreurdreiging op je evenement te voorkomen

EVENEMENTEN VEILIGHEID - Tijdens de EventBranche borrel bij CitySense spraken KLAP Evenementenverzekeringen, Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd, The Taksforce (voormalig KNVB) en andere opdrachtgevers over de gevolgen van terreurdreiging voor eventorganisatoren. Hoe moet je hier mee om gaan als organisator en wat kun je doen om het risico op je evenement te beperken?

Foto v.l.n.r.: Sjoerd Weikamp (EventBranche), Mark Hoogeveen (Achmea), Anneke Kooiman (Delta Lloyd), Michiel Bredius (KLAP Evenementenverzekeringen, Sander Kloots (opdrachtgever) en Anneke Boonstra (The Taskforce, voormalig KNVB)

Na de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel begint nu ook de Nederlandse evenementenbranche de gevolgen hiervan te merken. Uit het interactieve stemsysteem van Sendsteps werd onder meer duidelijk dat ruim 30% van de aanwezige eventprofessionals gevolgen ondervindt van de terreurdreiging.

Wat moeten we als eventbranche weten over de terreurdreiging in combinatie met evenementen?
'De gevolgen van terreurdreiging en terroristische aanslagen is voor evenementen in Nederland te verzekeren op een Evenementenverzekering, indien de rubriek productiekosten/onkosten is meeverzekerd. Wel zit hier een maximum aan van € 1 miljard per jaar voor alle terrorismeschades op evenementen in Nederland tezamen. De evenementenverzekering biedt dus wel degelijk dekking voor schade door terreurdreiging. Voor evenementenlocaties is dit van belang want lang niet alle locaties hebben zo’n verzekering, in tegenstelling tot de organisatoren. Men realiseert zich vaak niet dat de reguliere (bedrijfsschade-)verzekeringen geen schade door dreiging dekken. De reden is dat deze verzekeringen alleen terrorismeschade dekken als er daadwerkelijk sprake is van materiële schade als gevolg van bijvoorbeeld een aanslag', zegt Michiel Bredius van KLAP Evenementenverzekeringen.

Wanneer ben je nou wel of niet verzekerd tegen terrorisme?
'Het organiseren van een evenement blijft altijd een risico voor de organisator. Een annulering van een evenement door terreurdreiging is namelijk alleen verzekerd als deze door de overheid wordt opgelegd. Beluist je dus om je evenement te annuleren, maar heeft de overheid nog geen uitspraak gedaan? Dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van de annulering. Bij schade door een terroristische aanslag, zoals Michiel Bredius van KLAP Evenementenverzekeringen al aan gaf, ben je wel verzekerd mits terrorisme is meeverzekerd in je evenementenverzekering', zeggen Anneke Kooiman van Delta Lloyd en Mark Hoogeveen van Achmea.

Is er in in de loop van de jaren verandering zichtbaar in de beveiliging van grote sportevenementen?
'Nee, de beveiliging van grote (sport)evenementen is altijd heel streng geweest. Door terroristische aanslagen hebben organisatoren echter niet alleen meer te maken met terreurdreiging of de gevolgen van een terroristische aanslag. Ook de nasleep van zo'n gebeurtenis, zoals de verplichte drie dagen officiele rouw, kunnen de oorzaak zijn van het eventueel annuleren van een event', aldus Anneke Boonstra, voormalig projectmanager veiligheidsbeleid bij de KNVB.

Wat zijn de belangrijkste tips om terreurdreiging op je evenement te voorkomen?

Tip 1: Zoek een locatie waar goede beveiliging mogelijk is

Tip 2: Werk samen met een professioneel beveiligingsbedrijf

Tip 3: Verzeker je evenement tegen terrorisme

Tip 4: Maak een risico- en calamiteitenplan en betrek dus ook de lokale driehoek (ook bij zakelijke evenementen)

Tip 5: Zoek het probleem niet op en kies voor een veilige bestemming.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.