'Festivals en onderwijs kunnen gezamenlijk rendement halen'

05-09-2014 - PUBLIEKSEVENEMENTEN FESTIVALS - 'Rotterdamse festivalorganisatoren en onderwijsinstellingen weten elkaar steeds beter te vinden. Kennisdeling tussen beide sectoren leidt de laatste jaren tot vruchtbare samenwerkingen', die conclusie trekt Rotterdam Festivals.

Een gunstige ontwikkeling volgens Rotterdam Festivals, die dergelijke kansrijke kruisbestuivingen actief stimuleert. 'De Wereldhavendagen bewijst komend weekend al met de programmering van een jongerendag hoe onderwijs en festivals gezamenlijk rendement kunnen behalen. Een positieve trend die we als organisatie graag ondersteunen', aldus Rotterdam Festivals.

Positieve trend
De Rotterdamse evenementensector is volop in beweging. Rotterdam Festivals signaleert een positieve trend waarbij festivals en onderwijsinstellingen elkaar steeds beter weten te vinden. 'Een goede ontwikkeling', zegt Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals. 'Festivals vergroten daarmee hun reikwijdte, weten nieuwe doelgroepen aan zich te binden en dragen aanzienlijk bij aan de totaalbeleving van het festivalpubliek. Dat is een verrijking voor de stad.'

Jongeren binden
De Wereldhavendagen onderstreept deze ontwikkeling. De vrijdag van het evenement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een jongerendag die volledig is geadopteerd door scholen. 'Door intensieve samenwerking met basisscholen, hogescholen en universiteiten, leveren we een programma op maat voor  alle opleidingsniveaus', vertelt Sabine Bruijnincx, directeur Wereldhavendagen. 'Met de programmering van onder andere de Expeditie Wereldhavendagen en het World Port Seminar brengen we jongeren bewust op een toegankelijke manier in aanraking met de haven, waarbij hun kennis van de haven en haven gerelateerde bedrijven verder wordt vergroot.'

Kennisdeling
Naast de Wereldhavendagen scherpen ook andere grote festivals hun strategie aan door te investeren in kennisdeling met het onderwijs. Bij het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft dit de laatste drie jaar geresulteerd in lucratieve samenwerkingen met de Erasmus Universiteit Rotterdam, Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. Met een film quiz in de Doelen, een speciale filmeditie van de talkshow Studio Erasmus en ‘Tiger Colleges’, verzorgd door prominente wetenschappers, levert de universiteit een waardevolle bijdrage een het festivalprogramma. 'Dit leidt tot nieuwe activiteiten, waarmee het IFFR een nieuw en jong publiek weet aan te spreken', aldus Janneke Staarink, Managing Director IFFR.

Podium en praktijkervaring
Ook onderwijsinstellingen zien rendement in de onderlinge kruisbestuivingen. Opleidingsinstituten als Zadkine en het Albeda College zien vooral profijt in het aanbod van praktijkstages bij grootschalige evenementen als de Marathon, CHIO, IFFR en het World Food Festival. 'Studenten ervaren hoe het is om onder druk te werken en zich representatief en beroepsmatig te presenteren aan de opdrachtgever en het grote publiek. Zij zijn het visitekaartje van de school en worden daarop ook beoordeeld', aldus Inge Rosenthal, Albeda College Rotterdam. 'De samenwerking met grote festivals als IFFR biedt de universiteit de gelegenheid om haar wetenschappelijke kennis te presenteren op een groot internationaal podium, in onze thuisstad Rotterdam', benadrukt Jacco Neleman, persvoorlichter van de Erasmus Universiteit. 'Daarnaast brengen we onze studenten en medewerkers graag in contact met dergelijke festivals.'

Kansen voor de toekomst
Hoewel er een positieve trend zichtbaar is, wordt nog niet alle potentie van festivals door de stad benut.  'Wij streven ernaar om de evenementensector nog meer voor de stad te laten opleveren', vertelt Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals. 'Dit jaar bouwen we gestaag door aan de stimulans van meer waardevolle samenwerkingen.' Samen met de Wereldhavendagen organiseert Rotterdam Festivals op vrijdag  5 september de netwerkbijeenkomst ‘Dieper in de stad’. Een informele bijeenkomst die onderwijsinstellingen en festivalorganisatoren uitnodigt voor een nadere kennismaking en hen stimuleert om nieuwe samenwerkingskansen met elkaar te benutten”.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer

•  Entree netwerk-evenementen van EventBranche*
•  4 keer per jaar het EventBranche Magazine
•  4 keer per jaar een kennisdossier
•  Plaats jouw eigen nieuws
•  Korting op het plaatsen van vacatures
•  Bedrijfsvermelding op www.evenementorganiseren.nl.

*uitgezonderd o.a. Gouden-Giraffe, de BeachBrancheBarbecue. Voor enkele evenementen naast onze 4 reguliere bijeenkomsten vragen wij een entree- of ticketfee.

 

LEES HIER UITGEBREID WAT HET LIDMAATSCHAP INHOUDT

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners