Zorgen over hulpverlening Rode Kruis op evenementen

04-03-2019 - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen over de hulpverlening door EHBO-ers van het Rode Kruis tijdens evenementen in Nederland. Dit blijkt onder meer uit een vertrouwelijke brief van de inspectie aan het Rode Kruis, dat televisieprogramma Zembla onlangs openbaar maakte, en het onderzoeksrapport dat is opgesteld n.a.v. het overlijden van een 25-jarige hardloopster tijdens de Dam tot Damloop in 2016.

Uit het onderzoeksrapport komt onder meer naar voren dat er structurele tekortkomingen zijn binnen de organisatie. Zo zouden de EHBO-hulpverleners van de organisatie onvoldoende in staat zijn om bij complexe situaties een goede inschatting te maken. Daarnaast zou het bepalen van de urgentie bij onwelwording voor hen lastig zijn, waardoor het langer kan duren voordat er professionals bij de situatie worden betrokken. Desondanks worden deze hulpverleners wel ingezet op grote evenementen, waar ze met complexe situaties in aanraking kunnen komen. 

De inspectie laat aan diverse media weten dat een deel van de hulpverlening vaak door vrijwilligers wordt uitgevoerd, en zij zich zorgen maken over de kwaliteit ervan. Om die reden wil de inspectie het Rode Kruis blijven volgen met een 'nieuwe fase van toezicht'. Het Rode Kruis geeft aan dat zij de manier waarop zij zorg bieden bij evenementen nog steeds verantwoord vinden. 'De inspectie heeft aangegeven dat het verbeterplan voor nu voldoende maatregelen bevat om de kans op calamiteiten bij een evenement als de Dam tot Damloop tot een minimum te beperken'.

De reden voor het onderzoek was het overlijden van Caroline Goedhart (25), die na de Dam tot Damloop kwam te overlijden door een hitteberoerte. Het Rode Kruis gaf vorig jaar november zelf toe dat er hierbij fouten zijn gemaakt. Na twee jaar onderzoek werd vorige week echter duidelijk dat er rondom de dood van Caroline niet goed gehandeld is, en de details ernstiger zijn dan wat het Rode Kruis hierover zelf naar buiten heeft gebracht. 


 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Traffic Support

  Traffic Support is uw partner als het gaat om verkeersbegeleiding bij bouw- en infrastructurele werken of bij...
 2. Klap Verzekeringsmakelaar

  Als professional zorgt u ervoor dat uw evenement een feest wordt. Daar wilt u van verzekerd zijn, en uw klanten ook!
 3. BIS Event Rental

  Als u wel eens zakelijke evenementen organiseert, weet u het… goede...
 4. Heman Verhuurservice

  Héman Verhuurservice 'kwaliteit is onze basis'. Héman is een verhuurbedrijf dat...
 5. AVEQ

  AVEQ Congress Support is een uniek samenwerkingsverband van specialismen die...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners