Winnaar+Gouden+Giraffe+online+PR+%26+Mediawaarde%3A+Leiden400
Nieuws

Winnaar Gouden Giraffe online PR & Mediawaarde: Leiden400

GOUDEN GIRAFFE EVENT AWARDS - Leiden wint de Gouden Giraffe Award voor online PR & Mediawaarde events, met hun event Opening Pilgrimjaar Leiden400.

Het programma van dag 1, dinsdag 18 mei, kijk live mee op Facebook van EventBranche.nl:
 


Winnaar Gouden Giraffe Event Awards PR & Mediawaarde:

OPENING PILGRIMJAAR LEIDEN400

Opdrachtgever: Stuurgroep Leiden400
Categorie: PR & Mediawaarde
Fysiek of online event: Online & Hybride evenementen
Jaar: 2020

Korte omschrijving:

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Mayflower naar Amerika voer, met aan boord de Pilgrims. Zij worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat deze groep Engelse separatisten die overtocht maakten en in 1620 Plymouth Colony stichtten, leefden en werkten zij tussen 1609 en 1620 in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

 

Vierhonderd jaar na deze reis organiseren Amerika, Engeland, de Native Nations en Nederland gezamenlijk een internationale, inclusieve herdenking. Niet alleen het verhaal van de Pilgrims, maar ook de culturen en plaatsen waarmee zij in aanraking kwamen worden belicht.

Op zaterdag 16 mei 2020 vond de digitale opening van het Pilgrimjaar Leiden400 plaats.
De organisatie nam de kijkers 3,5 uur lang mee in de voetsporen van de Pilgrims via een stadswandeling door de historische binnenstad. Michaël Roumen, directeur van Leiden400, leidde de kijkers door de exposities van Museum Volkenkunde, Museum De Lakenhal, Leiden American Pilgrim Museum, Pieterskerk Leiden, Hortus botanicus Leiden en de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken. Roumen interviewde directeuren, curatoren van musea en andere betrokkenen en legde het fascinerende verhaal uit van Leiden in de Zeventiende Eeuw, de rol van de Pilgrims in deze tijd, vertelde over het belang van deze internationale herdenking en de relevantie van de thematiek in het hier-en-nu én gaf op verschillende plekken zelfs de mogelijkheid om via digitale reconstructies terug te kijken in de tijd.
 

Hoofddoelstelling:
Het hoofddoel van dit internationale Pilgrimjaar was om d.m.v. activiteiten het verhaal van de Pilgrims vanuit verschillende perspectieven te belichten en te onderzoeken. De organisatie focust hierbij op de thema’s die deze internationale herdenking relevant maken in het hier-en-nu, zoals migratie, tolerantie en onderdrukking. De programmering (cultureel, educatief en economisch) is bedoeld om bij te dragen aan wederzijds begrip en kritische reflectie, en om toekomstige generaties te inspireren.

Effect & Impact:
Door de samenwerkingspartners actief te betrekken, kreeg de digitale opening van Leiden400 zowel nationaal als internationaal veel aandacht. Mede dankzij promotie van deze partners verschenen er ruim veertig (inter)nationale artikelen in de media en werd de livestream gecrosspost via veertien verschillende (inter)nationale Facebook-accounts (met in totaal een bereik van 141.313 volgers).

Sinds de uitzending op 16 mei hebben inmiddels 57.857 unieke apparaten de livestream langere tijd via Facebook gevolgd. We weten dat (mede door de lockdown) in veel huishoudens meerdere personen via één device samen hebben gekeken. De kijkers via Facebook kwamen voornamelijk uit Massachusetts, USA (10,1%), Zuid-Holland (9,12%), California (6,82%), Engeland (5,58%) en Texas (4,61%). Via Youtube kwam 36% van de kijkers uit Nederland en 35,3% uit Amerika. De overige 28,7% kwam uit o.a. Engeland, Canada en Australië.

Niet alleen het (internationale) bereik is enorm geweest, ook alle doelstellingen zijn behaald. Leiden400 heeft het volledige (inclusieve) verhaal kunnen delen door o.a. de partners uit de stad de mogelijkheid te geven hun bijdrage aan deze geschiedenis te vertellen. Samenwerkingsverbanden zijn bestendigd en er zijn volop nieuwe (inter)nationale partnerschappen ontstaan. Dankzij de branding van dit verhaal is bij een grote nieuwe groep potentiële bezoekers bewustzijn gecreëerd voor de bijzondere (Pilgrim-)geschiedenis van Leiden.

Het Pilgrimjaar overall heeft bijgedragen in productontwikkelingen die anders wellicht niet of later gerealiseerd zouden zijn. Denk aan de Pilgrim Route, de VR technieken van Erfgoed Leiden op de Leidse historie, de trekvaartroute met Delfshaven, het samengestelde reisaanbod om in de toekomst het Pilgrimverhaal te ontdekken en beleven.

Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing en opdrachtgever: “Door de opening online te organiseren heeft de meerjarige campagne die Leiden Marketing samen met Delfshaven en UK op de Amerikaanse markt voert een extra boost gekregen. Ondanks de reisbeperking is de historie van de Pilgrims voor het voetlicht gebracht waarmee we Amerikanen alsnog hebben kunnen inspireren en verleiden een bezoek te brengen aan Leiden met een verantwoordelijke en kwalitatieve groei in aantallen en bestedingen als gevolg.

In aanloop naar de online opening zijn 43 artikelen verschenen, waarvan 21 in UK/US (o.a. The Telegraph en The Herald). Mede dankzij deze internationale promotie trok de opening op het moment zelf ongeveer 50.000 kijkers. Sinds de opening zijn daar, door uitgesteld kijken, bijna 8.000 kijkers bijgekomen. De opening is blijvend terug te kijken via YouTube en Facebook en bestendigt daarmee het verhaal voor de toekomst.”

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.