VVEM: BTW verhoging in evenementensector desastreus

17-11-2010 - De voorgestelde BTW verhoging op concertkaarten heeft zeer nadelige gevolgen voor de inkomsten van de commerciële evenementensector en daarmee ook voor de overheid. Dat concludeert onderzoeksbureau EIM na onderzoek onder de aangesloten organisaties van de Vereniging Van Evenementmakers (VVEM) zoals Mojo Concerts, ID&T en Rocket.

Foto: Lege zalen tot gevolg?

Ook niet leden zoals bijvoorbeeld een Volendam Music hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Er zullen volgens EIM tussen de 350 en 900 banen verdwijnen in de branche, laat VVEM in een persbericht weten.

EIM heeft de cijfers van de betrokken organisaties geanalyseerd en op basis daarvan concludeert EIM dat de BTW verhoging volgend jaar een omzetverlies van 65 miljoen in de evenementenbranche veroorzaakt. Deze daling wordt veroorzaakt, zo berekent EIM, doordat het bezoekersaantal bij evenementen met 10% zal afnemen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de ticketomzet, maar het werkt ook door in de horeca opbrengsten en de economische spin off (bijvoorbeeld voor gemeenten). De overheid zal daardoor aanzienlijke belastinginkomsten mislopen.

EIM constateert dat een prijsstijging van 13% (die de voorgenomen maatregel tot gevolg heeft) de evenementenbranche hard zal raken omdat het prijsniveau voor evenementen relatief hoog is. Dat hoge prijsniveau wordt volgens EIM veroorzaakt door de hoge kwaliteitseisen, de wettelijke eisen die gesteld worden ondermeer aan veiligheid, de arbeidstijdenwetgeving en het ontbreken van subsidies in deze branche.

EIM verwacht daarnaast dat internationale artiesten Nederland helemaal niet meer, of in ieder geval minder gaan aandoen aangezien in omliggende landen het lage BTW tarief wel blijft gehandhaafd. De Orde van Belastingadviseurs zet grote vraagtekens bij de voorgenomen belastingverhoging. Mede vanwege de handhaving van het lage tarief bij andere vrijetijdsbesteding zoals film, circus en sportwedstrijden.

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een oproep gedaan aan het kabinet om de BTW verhoging niet door te zetten, daar ook de gevolgen voor de gemeentes enorm negatief uit zullen pakken. De evenementenorganisaties roepen het kabinet nogmaals op de voorgestelde maatregel te heroverwegen. De Tweede Kamer stemt a.s. donderdag over de voorgenomen maatregel.
 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners