Voorzitter+MKB+pleit+voor+Doornroosje%2Dregeling+voor+eventbranche
Nieuws

Voorzitter MKB pleit voor Doornroosje-regeling voor eventbranche

EVENEMENTEN CORONA - Tijdens Op1 van 1 oktober schoof Jacco Vonhof, directeur MKB Nederland aan. Samen met Jort Kelder en Sandra Phlippen (ABN AMRO) werd de Doornroosje-regeling besproken: moet de eventbranche in een diepe slaap gesust worden? 'Er moet iets extra's komen voor branches als de horeca, evenementen en reizen.'

Jacco Vonhof, MKB Nederland: 'Steunpakket in de breedte is best ok, maar horeca, evenementen, cultuur, reizen, hebben extra aandacht nodig. In de horeca zit je bijvoorbeeld met vaste kosten. Daarbij is het personeelsbestand in veel gevallen al terug naar minimaal, maar alle vaste kosten gaan gewoon door, en de TLV is best ook ok, maar als je twee keer zo geraakt wordt door de maatregelen, dan moet er iets extras komen.'

'Doornroosje? Ik geloof niet in sprookjes en die term is wat mij betreft ook te lief, maar het gaat er om dat je ondernemers in slaap brengt...wij noemen het een TimeOutArrangement (TOA): tijdelijk even buiten de gevarenzone van de onderneming komen. Want als het zo door gaat, ga je vanzelf een keer failliet als iemand een keer per direct geld van je eist. En wij willen dat ze daarvoor beschermd worden. Het gaat dus met TOA niet zo zeer om geld, maar dat ze uit de wind gehouden worden.'

Sandra Phlippen van ABN AMRO antwoordde daarop: 'Dan moet je ook wel naar solvabiliteit kijken en het verdienmodel voor als ze straks uit de crisis komen. Die Doornroosje-regeling is wel een hele dure regeling namelijk. Dus naast de bedrijven die er financieel goed voor stonden, moet het ook een criterium zijn dat die bedrijven na de ciriss verdienmodellen hebben om echt uit de crisis te kunnen komen en tot slot: je moet juist die bedrijven beschermen die een toeleveranciersketen achter zich hebben. Bedrijven waarbij, als ze failliet gaan, een reeks toeleveranciers volgt. Ik denk dat de horeca een sector is waar de herstartkosten relatief laag zijn en waar personeel nu met relatief weinig investeringen een ander beroep uit kan oefenen om na een vaccin weer terug te keren in de horeca.'

Vonhof: 'Ondernemers die willen stoppen zijn er ook, maar stoppen is bijna niet te doen: transitievergoeding, achterstallige belasting alsnog betalen, etc etc. Maatregelen moeten zo zijn dat mensen niet persoonlijk failliet gaan en dat is nu niet zo. Onderzoek en vergelijken zijn heel geduldig, maar wij leven in een real time scenario. Ik en ondernemers willen duidelijkheid, dat is voor de economie heel belangrijk. Er wordt veel van iedereen gevraagd, maar af en toe mag je denken wel omzetten in omdenken. Het grootste probleem zit bij het gebrek aan sociaal contact. En dat kan de horeca bieden. Het lijkt me goed dat we deze branches onderdeel laten zijn van de oplossing.'

>> Kijk de volledige uitzending terug, met vanaf minuut 16.20: https://www.npostart.nl/POW_04809607

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.