9 juli 2013

Vechtpartijen, overvolle EHBO, brand in parkeergarages... Wat is uw nachtmerrie?

Door Lieke Hogenkamp

Rubrieken

BRANCHEVERENIGING EVENEMENTENBRANCHE - Onlangs werd er door de FEP (Freelance Event Professionals) een seminar over riskmanagement georganiseerd in het Ramada Apollo Hotel in Amsterdam. Tijdens het interactive seminar werd stilgestaan bij de grootste nachtmerries van eventorganisatoren, een case en basisbegrippen die horen bij evenementenveiligheid.

Foto: Jordi Wallenburg Fotografie

Cees Rosman verzorgde de invulling van het seminar en was één van de sprekers. De andere spreker was Hans Vos, evenementen coördinator van de politie Noord-Holland. Rosman legde in zijn introductie enkele begrippen kort uit en vertelde wat Crowd Management is. Daarna vroeg hij aan de deelnemers wat hun grootste nachtmerrie met betrekking tot evenementen is. Hierop kwamen antwoorden als: uitval van management door bijvoorbeeld een ongeluk, falende techniek, extreem weer, artiest komt niet opdagen, stands die niet aankomen op de locatie (logistiek), mensen komen niet op het evenement (onbereikbaarheid) of omwonenden die tijdens het evenement rare dingen gaan doen.

'A hell of a party'
De case die Vos meegenomen had, ging over een personeelsfeest voor 2500 bezoekers. Tijdens het fictieve event worden de ergste nachtmerries van eventorganisatoren werkelijkheid. De belangrijkste tips, opmerkingen en aanwijzingen worden hieronder gegeven:

• Meld bij de plaatselijke overheid dat er een evenement gehouden wordt. Zij hebben vaak geen inzicht wanneer er bij een indoorlocatie een evenement plaatsvindt. Wissel ook nummers uit met een ambtenaar van Openbare Orde en Veiligheid, mocht er een probleem voordoen, kun je deze gelijk bellen. In het geval van wateroverlast, zou de brandweer in overleg, als eerste de locatie van het evenement leeg kunnen pompen.

• Wanneer er bij een garderobe een bordje hangt van 'De directie stelt zich niet aansprakelijk voor zoekgeraakte eigendommen', dan is dit bordje niks waard. Vos: 'het houdt mensen tegen om een claim in te dienen, meer ook niet.' Wanneer beveiligers toezicht houden op de garderobe, dienen zij te beschikken over een beveiligerspas. Daarnaast is het belangrijk om de garderobe te laten verzekeren om het risico te verkleinen. Het is altijd belangrijk om het gehele evenement te verzekeren.

• Wanneer veel mensen zich melden bij de EHBO en last hebben van braken en diarree, dan moet er uitgezocht worden wat zij gegeten hebben. De uitgifte van dit product moet dan meteen gestopt worden. 'Wanneer er veel patiënten binnen een bepaalde tijd de EHBO bezoeken, dient de ambulance gebeld te worden', aldus Vos.

• Frappant detail dat naar boven kwam is dat er maar weinig aangiftes gedaan worden als er een vechtpartij geweest is. Ook beveiligers stappen niet snel naar de politie wanneer zij een tik meekrijgen.

• Controleer voor het evenement de nooduitgangen.

• Geef tijdens een ontruiming duidelijk aan waar het verzamelpunt is. Zorg dat er een indoorlocatie (bijvoorbeeld sporthal) in de buurt beschikbaar is, waar de bezoekers opgevangen kunnen worden. Wanneer buiten koud is, voorkom je hiermee dat mensen onderkoeld e.d. raken.

De conclusie is dat het voor een eventorganisator belangrijk is om kritisch te zijn ten aanzien van evenementenveiligheid, zowel naar de opdrachtgever en toeleveranciers als naar de overheid. Het KCEV is gespecialiseerd in evenementenveiligheid en u kunt altijd contact met hen opnemen als u vragen heeft. Zij adviseren ook om de event safety guide als handreiking te gebruiken. Ook zou een event organisator zich kunnen beroepen op de brancheverenigingen. Zij zijn er immers voor om uw belangen te behartigen.