22 januari 2013

VeBON tevreden over TÜV-certificering als 'kwaliteitsdrempel'

Door Lieke Hogenkamp

Rubrieken

BRANCHEVERENIGING - Lex Boon, managing director TÜV Nederland en de VeBON voorzitter Frank Goossens ondertekenden op 15 januari een nieuwe driejarige overeenkomst. Met deze overeenkomst wordt de certificering van het Veiligheidssysteem voortgezet en aangescherpt. Het veiligheidssysteem van de VeBON (de brancheorganisatie voor outdoorbedrijven) is verplicht voor alle leden van deze organisatie en zorgt voor een kwalitatieve selectie.
Foto: Lex Boon (links), managing director TÜV Nederland en Frank Goossens, voorzitter van de VeBON ondertekenen de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
In 1999 zijn, destijds, TÜV Service Check en de VeBON een samenwerking gestart voor het vormgeven van veiligheid bij outdoorbedrijven, waarbij in 2001 de eerste auditcyclus van start ging. Na afronding van de laatste auditcyclus heeft de VeBON circa 100 leden waarvan een klein aantal leden nog aspirant is. Aspirant-leden van de VeBON hebben gedurende de aspirant-periode de tijd om te voldoen aan de eisen van de veiligheidsnorm. Een goede ontwikkeling is dat een aantal belangrijke en grote partijen in de branche zich de afgelopen jaren heeft aangemeld als lid.
Lex Boon, managing director TÜV Nederland: 'Gedurende de laatste drie jaar is niet alleen het aantal leden gegroeid, ook is de veiligheidsnorm versie 4.0 geïntroduceerd. Deze introductie heeft geleid tot een sterke verbetering van de veiligheidsmanagementsystemen van VeBON-bedrijven. Tevens bestaat de indruk dat een aantal ‘zwakkere broeders’ niet langer lid is van de VeBON door het niet kunnen of willen voldoen aan de nieuwe eisen. Andere bedrijven daarentegen hebben zich juist aangemeld als lid. Hiermee doet de VeBON veiligheidsnorm recht aan de missie van de VeBON: verzekerd van professionele buitensport.'
Elk VeBON-lid is verplicht om met het veiligheidssysteem te werken, dat twee maal per drie jaar getoetst wordt door TÜV Nederland. TÜV is een onafhankelijke en erkende instantie die volgens een vastgestelde standaard het veiligheidsbeleid van outdoorbedrijven beoordeelt. Onderdelen van het veiligheidssysteem zijn onder andere een uitgebreide risicoanalyse van activiteiten, beheersmaatregelen voor risico’s, registraties en controles van gebruikte materialen.