UPDATE: Event annuleren door Corona? Wat zijn de scenario's?

21-03-2020 - EVENEMENTEN ANNULEREN CORONA - Advocaat Jan De Wrede, commercieel contractrecht en evenementenrecht, schreef een artikel over annuleringen van events tijdens de Corona-crisis en de verschillende scenario's die daar bij horen. Op 23 maart volgde een update, dat zorgde voor een korte en krachtige samenvatting:

Advocaat Jan de Wrede schreef eerder in ons online magazine Events en Corona, een artikel over het beroep op overmacht en geeft nu heldere uitleg over het annuleren van evenementen ten tijde van de Corona crisis: Opdrachtgevers kunnen annuleren - waarbij ik ervan uitga dat de mogelijkheid van annulering is opgenomen in het contract of de algemene voorwaarden - en vervolgens een beroep doen op juridische overmacht. In dat geval zullen zij geen annuleringsvergoeding hoeven te betalen.

Evenementenrecht: annulering en overmacht voor, gedurende en na overheidsmaatregel

Jan De Wrede

Advocaat | Commercieel contractenrecht| Evenementenrecht

'Nieuwe overheidsmaatregelen: alle evenementen - dus ook van minder dan 100 bezoekers - zijn per heden tot 1 juni 2020 verboden.'

'Wanneer een opdrachtgever een evenement annuleert vanaf vanavond dat plaatsvindt in de periode van 6 april 2020 tot 1 juni 2020, is een beroep op juridische overmacht mogelijk.'

'Opdrachtgever hoeft geen annuleringsvergoeding te betalen, maar is de aanbetaling wel kwijt. Annulering van evenementen die plaatsvinden in de periode na 1 juni 2020, dan geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht. Echter, bij de opdrachtgever kunnen andere omstandigheden spelen waardoor deze wel een beroep op overmacht kan doen, zodat de opdrachtgever geen annuleringsvergoeding verschuldigd is.'

EventBranche.nl publiceerde ook een online magazine over van live naar online events, de oplossingen voor live communicatie ten tijde van het Corona Virus:

5 Reacties

Dit artikel is alweer achterhaald volgens mij. De maatregel is inmiddels verlengd tot 6 april (ipv 31 maart) en alle horecagelegenheden - waar de meeste evenementen zouden plaatsvinden - zijn ook verplicht gesloten.

Ik denk (maar ben geen jurist) dat je nu alleen nog beroep op je annuleringsvoorwaarden zou kunnen doen als het een feestje voor minder dan 100 gasten bij mensen thuis is, of in het eigen bedrijfspand. Maar dan nog, met de huidige maatregelen en adviezen, zou een rechter het dan redelijk vinden om annuleringskosten te laten betalen, of is het gewoon "common sense" om alles tot 6 april te annuleren?

REDACTIE: excuus marcel, sowieso t/m 6 april, is aangepast. Zullen wij jouw laatste vraag aan deze advocaat voorleggen?
Marcel @ 17-03-2020 14:48 uur
ik ben werkzaam bij een aanbieder van uitjes. Je kent denken aan Highland Games, kano varen en geocaching. Breed aanbod voor kleine en grote gezelschappen. Begrijp ik goed dat wij in de periode tot 6 april de 'uitjes' 100 % mogen doorbelasten wegens overmacht?

REDACTIE: ik weet niet wat je met doorbelasten in deze bedoelt. Dit geldt er voor jullie opdrachtgevers:
Annuleringen voor evenementen vanaf heden tot en met 6 april 2020: opdrachtgevers kunnen annuleren en vervolgens een beroep doen op juridische overmacht. In dat geval zullen zij geen annuleringsvergoeding hoeven te betalen.
Anneke @ 17-03-2020 21:12 uur
@ Redactie, dat mag, maar ik weet niet of hij daar antwoord op kan geven. Zo'n pandemie is natuurlijk voor iedereen een hele nieuwe situatie dus er is waarschijnlijk nog geen jurisprudentie. Maar die komt er vanzelf, want er komen ongetwijfeld nog wat rechtszaken over annuleringskosten als dit allemaal voorbij is.
Marcel @ 18-03-2020 08:33 uur
Hoe zit het juridisch met events die in overleg kosteloos verplaatst zijn, toen er nog geen verbod op de bijeenkomst van overheidswege was. Maar waarvan de opdrachtgever straks de verplaatste bijeenkomst wil annuleren wanneer er wel een verbod van overheidswege is?
Kun je dan nog teruggrijpen op de oorspronkelijke annulering?
Kees @ 20-03-2020 12:03 uur
Het is inderdaad duidelijk dat de organisatoren geen restitutieplicht hebben bij overmacht. Echter is het bijzonder dat de "schuld" voor deze overmacht financieel bij consumenten komt te liggen. Wat zijn de wetten en op welke manier worden geleden financiële verliezen gecompenseerd? Als dat op geen enkele wijze geregeld is zal de vertrouwen van consumenten weg zijn een toekomstige evenementen zouden al gauw hun afzetmarkt verliezen.
Mirela @ 26-03-2020 11:04 uur
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. Klap Verzekeringsmakelaar

  Als professional zorgt u ervoor dat uw evenement een feest wordt. Daar wilt u van verzekerd zijn, en uw klanten ook!
 2. Heman Verhuurservice

  Héman Verhuurservice 'kwaliteit is onze basis'. Héman is een verhuurbedrijf dat...
 3. Fabulous Rental

  Fabulous Rental is uw complete audiovisuele partner voor al uw events.
 4. Event-wifi.nl

  Event Wifi levert gegarandeerd goed (draadloos) internet voor evenementen. We...
 5. Promovendis

  Een unieke spreker voor elk onderwerp: jonge onderzoekers uit de...

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners