25 februari 2014

Top 3 mislukte noodgrepen in de eventbranche

Door Sjoerd Weikamp

Rubrieken

EVENTBRANCHE MAGAZINE - ‘Sssst niet vertellen hoor, maar wij zijn van 15 fte’s teruggegaan naar 4.’ ‘Oh, bedoel je dat bedrijf…nee, dat bestaat al lang niet meer, wij heten nu huppeldepup.’ Het is de stille pijn uit het hart van de eventbranche. Het is de opening van het voorwoord in het EventBranche Magazine dat deze week verstuurd is.

>> Geen abonnee? Maar wilt u ook graag op de hoogte blijven? Vier vakbladen en twee trendmagazines ontvangen én 6 keer verzekerd zijn van een vooruitnodiging voor de BrancheBorrels? Word dan vandaag nog lid van ons groeiende platform!


Bedrijven met de meest gevestigde namen krijgen de volle laag. Na jaren van tegenspoed, sta je dan niet te popelen om van de toren te blazen dat je oude bedrijfsstrategie niet stormbestendig bleek, maar het staat wel symbool voor het stille verdriet in onze branche. Het komt echt goed hoor, want ‘we’ vinden inmiddels de kapstokken om onze nieuwe jasjes aan op te hangen en dan blijkt er markt genoeg. Maar hou het niet binnensmonds. Praat. Vraag. Pas aan. Pak door. En verval niet in de top 3 van totaal mislukte noodgrepen. We hebben ze maar even voor u verzameld uit onze vele tientallen gesprekken van de afgelopen weken:



1. Misbruik van social media

Treurigheid troef. Hoe verzinnen sommige bedrijven het? Actief zijn op social media, betekent niet jezelf mengen in een LinkedIn Group om in een discussie over contentmarketing in combinatie met live communicatie te reageren met (en ik citeer): ‘Content? Onze events staan bol van content. Niets is ons te gek. Wij zijn flexibel en hebben geen 9 tot 5 mentaliteit. Onze events zijn daarom altijd raak. Kijk op onze website….’ NIET DOEN!



2. Opdrachtgever irriteren

Opdrachtgevertje bellen en ze vertellen wat ze moeten doen. ‘Ik zag op een website over evenementen een verslag van uw vorige evenement en vond uw naam op LinkedIn. Heeft u wel eens gedacht aan een triangel workshop? Wij communiceren met triangels, ideaal voor uw fusietraject.’ Proactief benaderen kan best en kan zelfs heel goed werken, maar er zit een dun lijntje tussen proactief benaderen en irritatie…de verkeerde kant van het lijntje is niet alleen dodelijk voor u en uw bedrijf, maar werkt ook door naar andere bedrijven in onze branche.



3. Opheffingsuitverkoop

Transparantie in prijzen, commissies, wat wordt wel doorberekend, wat niet. Allemaal van deze tijd en niets mis mee, maar de opheffingsuitverkooptactiek werkt niet! Ok, de markt is soms hard: ‘Bij dat andere kasteel betalen we 10% minder, dus gaan we daar heen…’ En prijzen aanpassen aan de vraag in de markt, ach daar is ook niemand slechter van geworden, maar dumprijzen maken uw bedrijf en de markt kapot. Kwaliteit heeft een prijs. Leg de kwaliteit en uw toegevoegde waarde bloot en de prijs blijkt opeens niet meer doorslaggevend. Kunt u uw toegevoegde waarde niet blootleggen: pas dan de opheffingsuitverkoop maar toe....

Een keer een andere voorwoord, uit de markt gegrepen. In dit magazine veel cases (de beste van Europa), de 30 meest invloedrijke eventprofessionals, een groot artikel over de stand van zaken in de partycatering en nog veel meer.

Sjoerd Weikamp
Hoofdredacteur EventBranche.nl
sjoerd@eventbranche.nl