Toekomst+van+het+evenementenvak+%28deel+III%29%3A+wat+geur+voor+events+kan+doen
Nieuws

Toekomst van het evenementenvak (deel III): wat geur voor events kan doen

EVENTSTUDENT - De tweedejaars studenten van Hogeschool Utrecht hebben een visie. En dankzij de samenwerking tussen de HU en EventBranche.nl kunt u alvast zien welke student bij uw bedrijf hoort. Misschien Manon van Oirschot wel, zij zet uiteen wat geur met uw eventmarketing kan doen. 'Reuk is het sterkst, maar weinig gebruikt.'


Wat geurmarketing voor jouw evenement kan doen

Stel je voor dat je buiten staat in de herfst: het heeft net geregend, overal liggen natte bladeren op de natte grond. Ruik je het al?  Of andersom: als je buiten loopt in zulk weer, komen er dan meteen herinneringen boven van een specifiek leuke herfst?  Uit veel verschillende onderzoeken is al gebleken dat reukzin de sterkste emotionele herinneringen kan oproepen. Toch wordt dit nog niet veel gebruikt in de evenementenbranche.

‘’We doen dit onbewust, we zeggen er niks over en het wordt gewoon gedaan’


In evenementenwereld zijn belevenis en beleving bekende begrippen. Het creëren van een beleving bij de bezoekers is altijd het streven. Beleving is de persoonlijke reactie op een stimulus; het evenement, de belevenis, de gebeurtenis zoals die door de eventmanager is geregisseerd.

Volgens het belevenis model, van Lier en Van Wijngaarden (2015), zijn er 3 niveaus van beleving die worden onderscheiden in de intensiteit van de emotie die de belevenis teweegbrengt en hoe goed het in de herinnering blijft. Volgens het model gaat een beleving van een basale beleving naar een memorabele beleving wanneer het evenement een hogere herinneringswaarde oplevert waarbij ook de emotie weer opgehaald wordt. 
Volgens het model staat er een ding tussen belevenis en beleving in: het psychosociaal kader. Het psychosociaal kader omvat onder andere; kennis, verwachtingen, stemmingen, persoonlijkheid en waarden van de bezoeker (Gerritsen & Van Olderen, 2017). Door je belevenisinstrumenten zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij het psychosociale kader van je doelgroep kun je de kans op het bewerkstelligen van beleving vergroten.

Lees het volledige artikel van Manon van Oirschot:

Ruik je het al? Wat geurmarketing voor jouw evenement kan doen

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.