Toekomst+van+het+evenementenvak+%28deel+II%29%3A+%27In+pride+zit+PR%27
Nieuws

Toekomst van het evenementenvak (deel II): 'In pride zit PR'

EVENTSTUDENT - In samenwerking met Hogeschool Utrecht krijgt een aantal tweedejaars communicatiestudenten van HU de kans hun visie en blik op ons vak te delen. Maaike Wennekers vraagt zich af: 'Waarom haken bedrijven en overheden in op roze evenementen en draagt het bij aan de emancipatie van seksuele minderheden?'

'In de eerste week van augustus krijg je roze mayonaise bij je friet. Tijdens Pride Amsterdam wapperen bedrijven steeds vaker met de regenboogvlag. Waarom haken  bedrijven en overheden in op roze evenementen en draagt het bij aan de emancipatie van  seksuele minderheden?'

Roze evenementen dragen een maatschappelijke boodschap: de acceptatie van iedereen en in het bijzonder dat van de LHTBI-gemeenschap. Het jaarlijkse regenboogfeest in Amsterdam is het grootste emancipatie-evenement van Nederland, waar al 22 jaar de vrijheid wordt gevierd. Evenementen die geladen zijn met een scherpe boodschap of een helder thema hebben, beschikken over een vruchtbare grond voor content. Dit maakt de Pride een mediageniek evenement voor bedrijven, als het gaat om content creëren, het behalen van doelen en het verbeteren van public relations (PR), is de interessante openingszet van Maaike Wennekers.

Inhakers
Bij de vestiging van Smullers op Amsterdam Centraal krijg je roze mayonaise bij je friet; de Hema verkoopt regenboogtompoezen en organiseert homohuwelijken voor koppels die in hun eigen omgeving de liefde niet kunnen bezegelen; de tankstations van Shell worden gesierd door een omgekeerde regenboog en de ING-leeuw zwaait met de symbolische vlag. Bedrijven en organisaties die inhaken met social mediauitingen, merchandise of zelfs meevaren met de botenparade zijn in opmars. De toename van gaymarketing op Pride Amsterdam heeft meerdere redenen.

Het biedt organisaties een kans om te laten zien dat ze geen onderscheid maken tussen mensen, ze creëren draagvlak voor de acceptatie van de LHTBI-gemeenschap en ze bereiken, een voor veel bedrijven, belangrijke doelgroep: millennials (Andersen, 2018). Deze generatie mensen zijn geboren tussen 1980 en 2000, zijn opgegroeid met het homohuwelijk en staan daardoor toleranter tegenover seksuele minderheden. De leeftijdscategorie, waarin millennials zich bevinden, is er een waar grote consumentenkeuzes gemaakt worden; zoals het zoeken van een bank, het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement of het kopen van een frietje ‘met’. Roze content is een manier om deze groep aan te spreken en biedt bedrijven de gelegenheid om henzelf te promoten (Van Poel, 2018).

 

“Een Pride zonder roze is als een friet zonder saus”

 - Smullers

 

'Pride Amsterdam is een mediageniek evenement, waaraan bedrijven graag deelnemen en inhaken met content. Dat bedrijven sponsoren zijn en draagvlak creëren door de boodschap op social media platformen te verspreiden, is een verdiensten, maar het is niet enkel in de eerste week van augustus feest. Draagvlak voor de emancipatie van de LHTBI-gemeenschap is het hele jaar door nodig en daarom moeten bedrijven het hele jaar door een steun zijn. Als bedrijven niet consequent mee kleuren bij andere grote roze evenementen, maar enkel bij de meest mediagenieke hun hoofd boven het water steken, is er sprake van een carnavalisering van mensenrechten waarbij het bedrijven enkel om hun eigengeleierij gaat. Kortom, laat de regenboogvlag niet in de kast staan, wapper hem het hele jaar door', trekt Maaike Wennekers tot slot haar conclusie.

>> Lees het volledige 'artikel' In pride zit PR

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.