suriname in concert
1 juli 2025

Suriname 50 jaar onafhankelijk: bijzondere viering in Het Concertgebouw

Rubrieken

Op zondagmiddag 23 november markeert Het Concertgebouw de 50-jarige onafhankelijkheid van Suriname met een feestelijk programma in de Grote Zaal. Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Een halve eeuw later wordt dit moment herdacht en gevierd met muziek, verhalen en een blik op de rijke culturele tradities van het land. Van Afro tot Inheems en van Javaans tot Hindoestaans en Chinees. De presentatie is in handen van Gerda Havertong en Rayen Panday.

Een muzikale ode aan Suriname

Onder de artistieke leiding van Orville Breeveld brengen gerenommeerde musici en jonge stemmen klassiekers uit de Surinaamse popmuziek. De middag belooft een gevarieerde muzikale reis te worden, met ruimte voor herkenning, ontmoeting en reflectie. Initiatiefnemer Orville Breeveld kijkt uit naar de viering: ‘Met Suriname in Concert vieren we de schoonheid en het rijke, diverse palet van de Surinaamse cultuur. Een cultuur die, ook hier in Nederland, een bron van invloed en inspiratie is en wezenlijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze gezamenlijke culturele identiteit.’

De viering van 50 jaar onafhankelijkheid sluit aan bij eerdere programma’s waarin de Surinaamse cultuur werd uitgelicht. Zo bracht het Concertgebouworkest in februari 2024 de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone (1853–1927) opnieuw onder de aandacht met een uitvoering van zijn opera Het pand der goden (1906), en was er eerder dit jaar in de Kleine Zaal een avond rondom de Surinaamse componiste Majoie Hajary (1921-2017). Ook presenteerde Het Concertgebouw in 2023 en 2024 met succes edities van From Southeast With Love, concertavonden gewijd aan muziek uit Zuidoost waarbij diversiteit en gedeelde wortels centraal stonden. De presentatie is in handen van Rayen Panday en Gerda Havertong.

Uitgelichte artiesten 

Tijdens het programma staan diverse bijzondere artiesten centraal die elk op hun eigen manier een brug slaan tussen traditie en eigentijdse expressie binnen de Surinaamse muziekcultuur. Fluitist en componist Ronald Snijders, bekend om zijn unieke mix van kaseko, jazz en wereldmuziek, en zanger Oscar Harris, met wereldhits als Try a Little Love, vertegenwoordigen de iconen van de diaspora. Black Harmony imponeert met krachtige samenzang van spirituele en populaire Surinaamse liederen, terwijl Bryan B., bekend van The Voice of Holland, laat horen hoe moderne soul en Surinaamse roots elkaar versterken. Daarnaast dragen onder meer Manoushka Zeegelaar Breeveld, Aidah Amatstam, Desiree van Kessel, Tahirah Sabajo, de Swastika Band, Sambura Groep Anuana Maro, en muzikanten als Benny Alwart, Roy Bhagwandin en Harto Soemodihardjo bij aan het programma. Kai Hing Li treedt op als gastspreker en de regie is in handen van Jeffrey Spalburg.