
Graadmeter stemming
Met de moderne stemkastjes van tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk dan alleen de opties ‘ja’ of ‘nee’. Het is namelijk een perfecte graadmeter om de stemming van de menigte te meten. Bijvoorbeeld bij aanvang van een congres. Vraag het publiek wat ze verwachten van de dag door middel van multiple choice, of openvragen die via word clouds op een presentatiescherm worden weergegeven voor heel de zaal. Zo weet je in een fractie van een seconde wat er speelt bij het publiek. Mochten er negatieve opmerkingen tussen zitten, dan heeft de organisator nog heel de dag de kans dit te verbeteren. Aan het einde van de dag kan je dan nogmaals aan de bezoekers vragen of het congres aan hun verwachtingen voldeed. Zo meet je dus ook indirect of het congres succesvol was.
Aanzet tot discussie
Omdat stemsystemen de mogelijkheid geven om het publiek anoniem te laten deelnemen, is het ook een perfecte tool om een discussie op gang te brengen én gevoelige onderwerpen op te rakelen. Wil je als manager van een afdeling nou eigenlijk wel eens weten wat je werknemers vinden van die nieuwe bedrijfsstrategie? Dan is het gebruik van een interactief stemsysteem een mooie manier om hier achter te komen. De wat minder uitgesproken collega’s durven nu ook eindelijk te zeggen wat ze vinden en dat kan voor verrassende resultaten zorgen. Ook hoef je niet meer als moderator met een microfoon door de zaal te lopen en mensen stuk voor stuk aan het woord te laten, hierdoor win je tijd en kan je een meeting veel beter stroomlijnen.
Powertool
Organiseer je een event met veel presentaties, dan is het lastig om de constante focus van het publiek te krijgen en te houden. De aandacht spanne van je publiek is gemiddeld maar 20 minuten. Duurt je presentatie langer, dan is het belangrijk een power tool te gebruiken om je publiek bij de les te houden. Door om de zoveel minuten een vragenronde in te lassen houd je constante focus van de deelnemers. Zo blijf je in gesprek met het publiek en voorkom je een monoloog. De deelnemers hebben zo ook het gevoel gehoord te worden en daarom is er onbewust ook extra aandacht voor jouw presentatie. Helemaal wanneer het kennisvragen betreft. Dan moeten je deelnemers wel opletten, want je geeft natuurlijk niet graag het verkeerde antwoord. Mede daarom zijn stemsystemen ook zo populair in het onderwijs. Een docent kan met behulp van het stemsysteem het kennisniveau van een groep bepalen. Aangezien resultaten direct zichtbaar zijn, weet zowel de leerling als de docent aan welke stof nog wat extra aandacht moet worden besteed, en welke hoofdstukken overgeslagen kunnen worden.
'Zo zijn er nog tal van toepassingen te bedenken voor het gebruik van een stemsysteem, van een kennisquiz tot aan een talentenjacht. En kan het ingezet worden voor alle mogelijke markten en verenigingen, want overal moet kennis en opinie vergaard kunnen worden', aldus het team achter het interactieve stemsysteem van Avint.