Spreken+op+een+evenement%3A+dit+zijn+de+4+soorten+sprekers+en+hun+impact
Nieuws

Spreken op een evenement: dit zijn de 4 soorten sprekers en hun impact

Spreken voor een publiek is een vak. 'Dat wordt nog altijd onderschat. Er zijn maar weinig goede sprekers en dagvoorzitters die hun publiek echt weten te raken. BN’ers worden vaak geboekt, maar er zijn er maar weinig die de aandacht lang kunnen vasthouden', stelt trendteller René Boender in het EventBranche Halfjaarboek. Hij onderscheidt daarbij 4 verschillende soorte tone of voice...

Het vakmanschap is een ding, een ander belangrijk aspect is de tone of voice. René Boender onderscheidt hier vier typen. “Ik heb het altijd over de 4 p’s. Niet de vier marketing p’s; mijn p’s hebben betrekking op de tone of voice.

1. Poet (dichter)

De eerste p is van poet, de dichter. Weliswaar een mooie vorm, die slechts 3% van de mensen aanspreekt.

2. Professor

De tweede p is van professor. Communicatie op een belerende toon. Ook hier zit slechts 3% van de mensheid op te wachten.

3. Promotor

De derde p – de promotor – wordt gewaardeerd door 14 procent. Dit is de roeptoeter die van alles aanprijst.

4. Performer

De vierde p is de performer. De meest effectieve beurstoon is die van performer. Daar gebeuren dingen, laat zien wat je doet en doe wat je zegt. En laat het ook meteen gebeuren. Liefst 80% van de bezoekers van beurzen en congressen is daar naar op zoek. Dus vergeet de eerste drie p’s en ga performen.

Van Keep It Stupid Simple naar Keep It Smart Simple

In het verlengde hiervan ziet René ook een andere trend. “Het is nog niet eens zo lang geleden dat je als spreker gevraagd werd je keynote in te richten volgens het principe Keep It Stupid Simple. Je werd geacht te spreken op zo’n manier dat het begrijpelijk was voor een 12-jarige. Gelukkig is dat nu veranderd. Je ziet nu dat dit principe wijzigt in Keep It Smart Simple. Je mag de bezoekers echt een boodschap meegeven, waarbij ik het vooral belangrijk vind dat het ook direct toepasbaar is in de praktijk.”


Halfjaarboek

Het uitgebreide interview met Rene Boender is doorspekt met soort waardevolle inzichten. Het Halfjaarmagazine van EventBranche.nl staat boordevol met zowel nice-to-know als need-to-know informatie over live communicatie en experience marketing. Wil je het magazine ook twee keer per jaar ontvangen, word dan lid van EventBranche.nl voor slechts 159,- per jaar. Behalve het magazine, krijg je toegang tot vier live events en de nieuwsbrieven van EventBranche.nl en EvenementOrganiseren.nl. Bestel nu en ontvang net als duizenden andere bedrijven actief in de branche dit onmisbare Halfjaarmagazine!

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.