Slechts+1+procent+verwacht+in+Q1+2022+als+vanouds+events+te+organiseren
Nieuws

Slechts 1 procent verwacht in Q1 2022 als vanouds events te organiseren

CORONA EVENEMENTEN - Onderzoeksbureau Repsons deed onderzoek in de eventbranche zelf naar de verwachtingen voor evenementen in 2022: kunnen events als vanouds doorgaan? Slechts 1 procent bleek hoopvol voor Q1 2022. Vanaf Q3 2022 is de verwachting van meer dan de helft van de eventprofessionals dat 'we' terugkeren naar vanouds. In Q4 2022 zie je dat percentage echter weer dalen.

De evenementensector verwacht ook in 2022 nog het hele jaar met beperkingen te maken te hebben als gevolg van diverse corona maatregelen. Dat blijkt uit een recente quickscan binnen de totale branche waarvan onderzoeksbureau Respons vandaag de resultaten publiceert. Slechts 28% verwacht dat in 2022 hun zakelijke of publieksevenement kan worden georganiseerd zoals voor de pandemie. Ruim 60% rekent op beperkingen of een aangepaste vorm zoals online of hybride. Bekeken over het hele jaar zijn de vooruitzichten voor het 1e kwartaal dat er veel beperkingen zijn. In het 2e en 3e kwartaal is er een positiever beeld maar ruim de helft van de respondenten vreest dat de covid-19 malaise in het 4e kwartaal van 2022 weer de kop zal opsteken.

 

Slechts 12% laat event doorgaan als gepland

De maatregelen die de overheid op 3 en 12 november aankondigde treft 40% van de respondenten direct. Zo heeft de helft een evenement tot 4 december geschrapt. Slechts 12% laat het event doorgaan als gepland. Andere evenementen worden beperkt in openingstijden of bezoekersaantallen. Hoewel de maatregelen tot en met 4 december gelden, heeft inmiddels ook al 40% de evenementen tussen 4 en 31 december geschrapt. Meer dan de helft verwacht dat het zakelijke of publieksevenement in de 2e helft december alleen met beperkingen doorgaat.

81% van de getroffen respondenten wordt door de maatregelen ook direct financieel getroffen. Eerder berekende Respons in opdracht van het Eventplatform en Alliantie van Evenementenbouwers de schade in november en december 2021 op tenminste 300 miljoen euro. Daarnaast zijn er effecten voor begin 2022 zoals de annulering van (bedrijfs)evenementen en het terugtrekken van standhouders voor vak- en publieksbeurzen.

 

Uit de quickscan en bovenstaande grafiek blijkt verder dat organisatoren bereid blijven om een corona toegangscontrole toe te passen als dat betekent dat het evenement daardoor kan doorgaan. 37% wil daarvoor zelfs de 2G controle toepassen. Meer dan 10% worstelt nog met de keuze voor 2G, 3G of geen controle.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.