18 augustus 2014

Royaan komt met ovensnacks voor evenementen

Door Sjoerd Weikamp

Rubrieken

PARTYCATERING - Er zijn veel evenementenlocaties en events denkbaar waar het frituren van bittergarnituur of andere frituursnacks niet mogelijk is of zelfs niet mag. Toch blijft de snack een populair eventhapje. Royaan komt nu met een ovensnacklijn onder de naam Kwekkeboom.

'Luchtvaartmaatschappijen, tankstations, evenementorganisatoren, cateraars, horeca en bioscopen kunnen op korte termijn hoogwaardige croquetten en bitterballen van Kwekkeboom verkopen. Voor deze partijen was het tot op heden niet altijd mogelijk om krokante en lekkere snacks op hun locaties aan te bieden omdat ze daar niet mogen frituren of geen frituurfaciliteiten hebben. Snackfabrikant Royaan introduceert onder het merk Kwekkeboom een volwaardig assortiment van krokante ovensnacks en –hapjes; alle voorzien van een unieke gepatenteerde krokante-korst-technologie. Het bedrijf creëert hiermee nieuwe afzetmarkten voor klanten in foodservice. Later dit jaar volgt introductie richting consumenten', aldus Royaan over de nieuwe ovensnacklijn.

Krokante-korst-technologie
Royaan verwierf vorig jaar de licentierechten voor de Benelux van deze wereldwijd gepatenteerde krokante-korst-technologie. De technologie, een doorbraak volgens insiders, zal een grote impuls geven aan het aanbod bestaande snacks maar vooral ook aan dat van nieuwe hapjes die in een oven bereid kunnen worden. Want niet eerder was het mogelijk om in de oven een snack net zo krokant en lekker te bereiden als in een frituurpan. Bovendien behouden ze hun krokantheid in warmhoudkasten en dus kunnen aanbieders grote hoeveelheden al eerder klaarmaken. Dat biedt mogelijkheden voor verkoop van snacks, bijvoorbeeld tijdens pauzes bij films en sportwedstrijden als bezoekers in korte tijd iets te eten willen bestellen.

Volgens ceo Bart Bakker boort zijn bedrijf met de nieuwe toegepaste krokante-korst-technologie een nog niet bestaande productcategorie aan in Nederland die een volwaardig alternatief biedt voor de categorie frituursnacks. Reisorganisatie Corendon serveert inmiddels sinds begin juli oer-Hollandse broodjes Kwekkeboom croquet. Voorheen was het serveren van een broodje met een lekkere, krokante kroket in de lucht ondenkbaar. Daarnaast testen HMS Host en bioscoop exploitant Pathé de nieuwe producten.

Efficient op locatie
Tot voor kort was de kwaliteit van een snack uit de oven geen feest, zo stelt Bakker: 'De korst was niet krokant genoeg, zelfs slap en om die reden niet te vergelijken met een goed gefrituurde snack. Geen enkele fabrikant kreeg het tot op heden goed voor elkaar om krokante en lekkere snacks te produceren die je in de oven kunt bereiden. Om die reden waren ook wij als fabrikant niet actief in het ovensegment. De kwaliteit die Royaan nu kan bieden is ongeëvenaard.' Bakker denkt met de nieuwe krokante ovensnacks en -hapjes ondernemers in foodservice grote toegevoegde waarde te kunnen bieden: 'We spelen in op een efficiënte bereiding op locatie en uitbreiding van het productaanbod. Omdat er naast een stijging in verkopen ook nog eens minder derving is, verhoogt dat het rendement van hun operatie aanzienlijk. Onze ovensnacks zijn voor consumenten niet te onderscheiden van gefrituurde snacks. Dat biedt voor de foodservice industrie veel mogelijkheden om in de categorie warme snacks groei te genereren.'