
EventBranche.nl-freelancer Jan Jacobs dook nav de overeenkomst tussen Buma/Stemra en een aantal artiestenbureaus in de regeling die onderling getroffen werd. De boekingskantoren die akkoord zijn gegeaan met de regeling factureren nu automatisch de auteursvergoedingen aan de organisatoren. Het is de bedoeling dat veel meer artiestenbureaus voor deze regeling kiezen.
Organisatoren zijn verplicht over elk optreden van een artiest een percentage af te dragen aan Buma/Stemra. Meestal is dat 7% van de uitkoopgage van de artiest, in andere gevallen is het een percentage van de omzet. Dit geld is bestemd voor de componisten, liedjesschrijvers en uitgevers van de liedjes die gespeeld worden bij optredens.
Om nauwkeurig uit te kunnen rekenen op hoeveel geld de componisten, liedjesschrijvers en uitgevers recht hebben, wil Buma/Stemra weten welke liedjes waar, wanneer en door wie gespeeld zijn. Tot nu toe sprak Buma/Stemra de organisatoren en de artiesten aan voor het opgeven van de setlijsten (het repertoire). Maar soms werken organisatoren uit zichzelf niet mee, uit slordigheid, onwetendheid of onwil. Buma/Stemra heeft niet voldoende controle maatregelen om dat allemaal uit te zoeken. De auteursrechtenorganisatie houdt weliswaar de openbare optredens en concerten nauwlettend in de gaten via het internet, kranten en via onaangekondigde bezoekjes, maar heeft geen agenda van alle privéfeesten, bedrijfsevenementen en andere besloten evenementen. Sommige organisatoren doen daar stilzwijgend hun voordeel mee onder het motto ‘zolang Buma/Stemra geen rekening stuurt, stuur ik geen setlijsten op.’ De regeling moet daar een einde aan maken.
Processen stroomlijnen
'Tot een waterdicht systeem voor de inning van de Buma-heffing zullen we nooit komen, maar we komen wel een heel eind', is de analyse van Bas Erlings, communicatie Buma/Stemra. 'We kunnen niet voorkomen dat sommige mensen onjuiste informatie verstrekken, maar zodra auteurs dit merken en dit aan ons melden, dan maken wij daar meteen werk van. Via de overeenkomst met de boekingskantoren stroomlijnen we de processen nog meer.' Artiestenbureau Jan Vis is een van de drijvende krachten achter de overeenkomst. 'We hebben goede ervaringen met het doorrekenen van de Buma-heffing aan organisatoren. Ik zou het toejuichen dat veel meer boekingsbureaus dit voorbeeld zouden volgen. Buma hoeft dan niet meer uit te zoeken waar artiesten optreden. Organisatoren hoeven geen onaangename verrassing achter te vrezen en componisten en auteurs krijgen waar ze recht op hebben', aldus Brigitte Vis.
In het artikel komen diverse partijen aan het woord. Onder meer Marc van Laere, die vauit de praktijk aangeeft dat de regels wazig zijn: 'Wij bieden opdrachtgevers de service om de Buma-afdracht in de offerte mee te nemen, maar ze zijn ook vrij om dit zelf af te handelen. De regeling die getroffen is met de boekingskantoren is een goede en gezonde zaak, maar ik denk dat er in de branche wel een discussie gevoerd zou kunnen worden over de interpretatie van de afdracht voor het totale pakket aan artiesten dat aan een klant levert. Iedereen geeft daar zijn eigen interpretatie aan. Het is een wazig gebied. Als een organisator een grote artiest bij mij boekt, plus een akoestisch trio, dan neem ik in de offerte alleen de Buma-afdracht voor de grote artiest mee en niet die voor de twee kleine artiesten. Of Buma daar blij mee is, weet ik niet, maar ik weet dat veel bureaus zo handelen. Dat heeft te maken met interpretatievrijheid die de onduidelijke regels bieden. Soms weet ik gewoon echt niet over welk bedrag ik Buma moet afdragen. Luchtshows zijn bijvoorbeeld één van mijn paradepaardjes. De acrobaten worden hierbij begeleid door een muziekband en vaak spelen ook één of meerdere muzikanten mee. De gage voor de show is een vast bedrag. Het aandeel muzikaal entertainment is nog niet een tiende van de gage. Hoe kan ik hier nu Buma over afdragen? Ik kan dat toch moeilijk doen over het totale bedrag?'
Baat bij wazigheid?
Artiest en componist Hans Dulfer ziet een simpele oplossing: 'De materie is zo ondoorzichtig gemaakt dat buitenstaanders door de bomen het bos niet meer zien. In feite is de oplossing simpel. Waarom worden de auteursrechten niet met de uitvoerende artiest geregeld? Dat kan heel simpel door het invullen van een formulier bij elk optreden. Maar Buma/Stemra heeft er kennelijk baat bij de boel ondoorzichtig en ingewikkeld te houden.'
>> Het volledige artikel over 4 pagina's staat in het EventBranche Magazine nummer 6 van 2012. Bent u geen abonnee? Als u zich als abonnee aanmeldt via Robin van Leeuwen - robin@eventbranche.nl ovv nieuwe abonnee incl. vakblad 6 dan bent u voor 99,- euro ex BTW een jaar lang lid en sturen wij het laatste nummer van 2012 na.