RAI+Amsterdam+zet+in+op+zero+waste
Nieuws

RAI Amsterdam zet in op zero waste

Wat we zeker weten voor 2020? De roep om duurzame of zelfs no waste oplossingen voor evenementen zal groter zijn dan ooit te voren. Merken en bedrijven willen juist op evenementen laten zien waar ze voor staan. De branche moet daar in mee. Eventbranche.nl sprak met RAI Amsterdam, een locatie die al flinke stappen heeft gezet.

Als een van de grootste evenementenlocaties van Nederland houdt de RAI Amsterdam zich op verschillende manieren bezig met het milieu. De RAI heeft een zero waste locatie als uitgangspunt. Dit houdt niet in dat er alleen afval gescheiden wordt, er wordt veel meer gedaan om een zero waste locatie te worden. 

Josieke Moens, Manager planning & support en Stephanie Mathas (foto), MVO Manager bij RAI Amsterdam, vertellen hoe zij dit aanpakken. ‘We zijn op zoek naar nieuwe bestemmingen voor ons afval en willen eigenaar van ons eigen afval worden. Het begint allemaal al bij de inkoopkeuzes, hoe voorkom je afval’, aldus Moens. Een ander onderdeel waar de RAI naar kijkt zijn de materialen die gebruikt worden. Tapijten, de platen van stands, decoratie en aankleding. Ze gebruiken duurzame producten, hergebruiken of geven bruikbare spullen weg aan maatschappelijke instanties. ‘We kijken ook naar food waste, hoe kunnen we dit verminderen of voorkomen door andere keuzes te maken’, vult Mathas aan.

Het is heel erg nodig en vooral in de evenementenbranche, waar zoveel afval nu nog ontstaat met alle maatschappelijke consequenties die dit heeft.

Er zitten veel voordelen aan een zero waste locatie volgens Moens. ‘Het is goedkoper, restafval is nou eenmaal de duurste vorm van afval. Bepaalde materiaalkeuzes aan de inkoopkant kunnen mogelijk wat duurder zijn, maar als je dat vergelijkt met de verwerkingskant zul je goedkoper uit zijn.' Mathas vult aan: 'En bekijk het niet alleen vanuit financieel perspectief, er zit ook een maatschappelijke waarde aan. Werken aan zero waste loont zich in vele opzichten. Het is heel erg nodig en vooral in de evenementenbranche, waar zoveel afval nu nog ontstaat met alle maatschappelijke consequenties die dit heeft.’ Een zero waste locatie is er niet zomaar, er zit veel energie, tijd en aandacht in.

Donatieprogramma

Stephanie Mathas is initiatiefnemer bij de RAI Amsterdam voor het donatieprogramma. Hierbij worden bruikbare producten en spullen die overblijven na een groot evenement weggegeven aan maatschappelijke instanties. ‘We stemmen wel vraag en aanbod op elkaar af, er moet echt behoefte aan zijn. We vragen wat de maatschappelijke instanties nodig hebben. Dan kunnen exposanten het bij ons achterlaten en zorgen wij dat het op de goede plek terecht komt. Het is niet zo dat ze al het afval zomaar bij ons kunnen achterlaten.’ Het programma is nog niet standaard bij elke beurs. Het ontstaat vanuit de vraag en wat er potentieel aan aanbod is op een beurs. Er wordt per beurs gekeken naar wat de mogelijkheden zijn, of de beursorganisator zich daar voor aanbiedt en er wordt gezocht naar een proces die voor alle betrokken partijen goed werkbaar is.

Bij het donatieprogramma wordt overzichtelijk welke producten of spullen overblijven, daardoor wordt het ook duidelijk waar afval verminderd dan wel voorkomen kan worden. Het geeft inzicht in welke stromen maatschappelijk gezien geen waarde meer hebben. Deze stromen moeten daar waar mogelijk zien te worden voorkomen.  

Stands van eigen afval

RAI Amsterdam is daarnaast aan het kijken hoe de standbouw minder vervuilend kan worden. Er is nu veel vrije bouw in de branche, dit is heel vervuilend. ‘We zijn aan het kijken hoe we een stukje in de vrije bouw kunnen inmengen. Bijvoorbeeld als je kijkt naar plaatmateriaal, er wordt veel vurenhout en MDF gebruikt om stands van te bouwen. We kunnen bijvoorbeeld plaatmateriaal van geperst papier/karton gebruiken. Dit kan van afvalpapierkarton, hoe gaaf zou het zijn dat over een paar jaar de stands gebouwd zijn van ons eigen afval’, zegt Moens.

RAI Amsterdam streeft ernaar om op een verantwoorde manier te produceren en te consumeren. Een onderdeel daarvan is dat de RAI continu bezig is met de vraag waar afval kan worden voorkomen en kan worden verminderd. Grondstoffen, materialen en spullen die een nieuwe bestemming vinden, zijn geen afval meer, maar waarde.

> > Lees hier het artikel over het donatieprogramma ‘Donation Rooms’ van RAI Amsterdam.


Stappen zetten op circulair vlak?

Kom naar The Circle of LIVE

The Circle of LIVE, op 20 januari 2020 bij Amsterdome, is hét kennisevent voor eventprofessionals dat inspireert, prikkelt en activeert om evenementen circulair en toekomstproof te maken. Aan de hand van inspirerende sprekers, voorbeelden en feiten opent dit event de deur naar een nieuwe en duurzame eventwereld.

>> voorinschrijving geopend


 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.