Productlancering+en+product+presentatie+tijdens+corona
Nieuws

Productlancering en product presentatie tijdens corona

AUTOMERKEN EN EVENT MARKETING CORONA - Ga er maar aan staan: een nieuwe auto introduceren met alle restricties die bij corona horen. Een uitdaging van jewelste. Kijk je naar de automerken zelf dan zie je prachtige oplossingen waar live, virtueel, digitaal en online samenkomen.

In deze longread over productintroductie, productlancering en product presentatie, vooral veel inspiratie en voorbeelden van automerken en hun product launch events, in tijden van COVID-19. Natuurlijk kijken we ook even terug naar hoe de product launch in de automerkenwereld eruit zag voor corona. Maar eerst maar eens even de hamvraag:

Wat is een productlancering of product presentatie evenement?

Het nieuwe model, een nieuwe product, jarenlang aan gewerkt en dan wordt het tijd om jouw doelgroep met jouw nieuwe product of dienst te raken. Om tot maximale impact te komen, organiseer je dan een productlancering evenement, of een product presentatie in welke vorm dan ook. Zorg ervoor dat je weet wat je doet als het tijd is om jouw product te presenteren:

Het lanceringsevenement is vaak onderdeel van een groter marketingplan waarmee de binding met klanten en potentiele klanten vergroot kan worden.

 

Tijdens een zogeheten launch event is de mate van beleving en engagement vele malen groter dan wanneer het online of in drukwerk te zien is. De live aanwezige doelgroep van klanten, stakeholders en connecties zijn op dit evenement bijeen om verrast te worden. Nu willen wij geen druk opleggen maar je hebt maar één kans voor deze eerste indruk. Neem onderstaande tips mee in aanloop naar het productlancering evenement. 

 • Zorg voor een SMART-doelstelling om jouw productlancering tot een meetbaar succes te maken
 • Ga voor de WOW-factor
 • Focus niet te veel op feiten en technische cijfers
 • Maak het menselijk: ga voor beleving en raak je doelgroep
 • Een product presentatie is het eind van het voortraject en het begin van het natraject
   

Lees het volledige artikel: 
Een productlancering evenement als effectief marketing-communicatie instrument

 

Productlancering evenement en product presentatie: voorbeelden en inspiratie

De collega's van EvenementOrganiseren.nl publiceerden ver voor COVID-19 al een artikel over productintroductie / launch event / lanceringsevenement : 6 keer een productlancering uit de automotive wereld. Met diverse eventcases van automerken over de hele wereld, leerden we al een aantal lessen uit de automotive wereld. Productlanceringen en launch events gingen verder dan de grote auto introductie evenementen die we allemaal kennen. Kijk maar eens naar deze live momenten:

 • SMART gaf met de E SMART een lesje in auto introductie op een beursstand met duizenden leads


   
 • Audi en Ford pasten op impactvolle wijze virtual reality toe in hun productlancering
   
 • Fiat maakte van hun lanceringsshow een multimediaal tech spektakel


   
 • Mercedes benutte de kracht van influencers, digitaal en beleving


   
 • Jaguar koos voor een koorddans act voor maximale mediawaarde en PREn wat te denken van de Gouden Giraffe winnende productlancering van Lightyear One. Een evenement waar alleen al de keus om de doelgroep, automedia, middenin de nacht naar een locatie te laten komen, onderscheidend was. Maar ook het concept zelf, waarbij de zonsopkomst voor een spectaculair en iconisch beeld zorgde:

 

Maar hoe kom je tot een impactvolle productlancering tijdens COVID-19?

Brand Boost Manager Rolf Schumann van Skoda was in een interview met NEXTLIVE over de rol van evenementen binnen Skoda kraakhelder. "Mensen willen de auto aanraken, ruiken, er omheen lopen en dan hebben we het nog niet eens over de testritten. De afgelopen anderhalf jaar hebben dan ook voor drastische veranderingen gezorgd."

“Door de omstandigheden heeft online een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Ook bij Skoda hebben we in korte tijd veel geleerd over online. Auto’s kunnen echter niet zonder live communicatie. Je wilt om de auto heen lopen, er inzitten, het leer ruiken en natuurlijk een proefrit maken. Online gaat echter niet meer verdwijnen. De toekomst is hybride.”

Introductie nieuwe Skoda FABIA in art gallery
De wereld leerde al snel de mogelijkheden van online kennen. De kracht van social media en virtual events. Schumann en zijn team leerden snel.

“Dat moest ook wel, want alle grote autoshows, zoals de Autosalon Geneve, verdwenen uit de agenda. Die internationale shows zijn bij uitstek momenten om nieuwe modellen aan media en het grote publiek te tonen. De focus ging naar online en dat moest natuurlijk wel meer zijn dan dat mooie videootje op onze website.”

Ook bij Skoda werd online in de hoogste versnelling doorontwikkeld. “Succesvol was de introductie waarbij we het nieuwe model in een virtuele art gallery hebben gezet. Virtueel en de echte wereld ontmoetten elkaar in Praag."

"Klanten van over de hele wereld konden vragen stellen aan de ontwikkelaars en designers. Op deze manier hebben we de auto tot leven kunnen brengen en konden de bezoekers als bonus genieten van bijzondere kunst. Het was zeker een mooie case, waar we op verder kunnen bouwen, maar het had niet die impact van live communicatie.”

Ferrari introduceert 296GTB met global launch in extended reality

Fun-to-drive-gevoel van de nieuwe Ferrari over brengen zonder er in te rijden. Er werd een platform voor vijftien maanden opgezet. Hier werden de reele wereld en de virtuele wereld op bijzondere wijze samengesmolten.

Wereldkampioenen uit de echte wereld en Ferrari-kampioenen in E-sports gingen de strijd met elkaar aan onthulden de datum van de premiere. Die premiere was een event op zich. Samen met Epic Games werd de echte wereld verrijkt met elementen uit de virtuele wereld.

Deze zogenaamde extended reality was te volgen via vier platforms, exclusief een speciaal persplatform waar 500 journalisten de premiere volgden. Vervolgens werd de stap gemaakt naar de nationale markten. Hier werden de 'Rules of Fun To Drive according to Ferrari' op haast onnavolgbare wijze in beeld gebracht.

Aimée van de Wijngaart (Manager Brand Activation & Events Peugeot, Citroën, DS Automobiles, Opel) "Met name het deel ‘experience marketing’ is online een hele grote uitdaging. Het enerzijds ontmoeten en netwerken, maar met name het ervaren, voelen, zien van (in ons geval) product is online niet over te brengen. Eén-op-éénontmoetingen waren zeker een goed alternatief tijdens corona, maar je wilt natuurlijk altijd zoveel mogelijk mensen bereiken."

Vier shows en livestreams
Toch lukt het samen met Louder. brand activation om tot een impactvolle online lancering te komen van de nieuwe Opel Mokka. "In een gefaseerde campagne is over alle kanalen van het merk voor awareness gezorgd, die vervolgens leidde tot een groot aantal aanmeldingen voor – en kijkers van – de livestream van de Nederlandse lancering. Zelfs twee keer meer live kijkers dan tijdens de wereldpremière een week eerder."

Gastheer Art Rooijakkers verzorgde vier unieke shows rondom de introductie van de nieuwe Mokka, waarvan er drie online te volgen waren via besloten livestreams. Door de shows live uit te zenden, ontstond een energie en exclusiviteitsgevoel bij de kijker, presentator en crew die niet overkomt in een pre-recorded edit. Met als klap op de vuurpijl de onthulling van de nieuwe Opel Mokka met speciaal gecomponeerde 8D-audiotrack. Waarmee de impact op de kijkers thuis optimaal werd benut", aldus het bureau.

 

Award winnende inspiratie van Maserati:
Een live show, een virtuele belevenis en een soort racing opera op en rond het circuit van Modena. Maserati en Feelrouge wonnen met MASERATI MMXX WORLD PREMIERE MC20 de BEA World Grand Prix:

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.