
Merlijn de Hoog en Joost Kellendonk van belevingsmarkt.nl bedachten het concept en willen zo het eten van insecten naar een heel ander niveau tillen. Een verzameling van wriemelbeestjes, waaronder krekels en dus zelfs een schorpioen, werd afgelopen zondag in de Korenmolen door een top-chef omgetoverd tot spannende haute cuisine voor een nieuwsgierig publiek van zo’n 30 foodies. De bijeenkomst was een presentatie van het nieuwe concept Bugz in the Box.
De Bug Mac
‘Bugz in de Box gaat een flinke sprong verder dan wat we al kennen in Nederland als het over insectenrestaurants gaat’, legt Merlijn de Hoog uit. ‘Het 'gefrituurde meelwormen en sprinkhanen in een bakje met een lepel erbij'-stadium zijn we inmiddels wel flink voorbij’. Medeorganisator Joost Kellendonk legt uit hoe het in zijn werk gaat. ‘Onze chef kookte in het restaurant wat voor de gelegenheid was aangekleed in chique black Arabic stijl een culinair hoogwaardig 4 gangen diner. Met onder meer een Bug Mac, een heerlijke hamburger van deels rundvlees- deels Buffaloworm met een zachte knoflookmayonaise en een zoete aardappelsoep met zomertruffel en mieren. Daarnaast kregen de gasten een Krekel-tabouleh van Couscous, limoen, zuidvruchten en krekels. En het is natuurlijk aspergetijd dus mocht die niet ontbreken. Al serveerden wij hem natuurlijk wel in een bijzondere vorm: een op een amuselepel geserveerde Aspergepunt met een schuimmousse, stukje gegrilde zalm en een heuse Schorpioen.’
Nieuw eten én inhoud
‘Natuurlijk is dit concept in eerste instantie een vernieuwende beleving, maar we willen tegelijk ook een verhaal vertellen’, legt Kellendonk verder het concept uit. ‘De toename van vleesconsumptie in de wereld leidt nu al tot voedselschaarste, dus moet er een alternatief komen. Insecten hebben een gelijkwaardig eiwitgehalte ten opzichte van vlees en hebben nog een voordeel dat het minder vet is ook.’
Perfect voor evenementen
De twee initiatiefnemers denken met het concept dan ook goed in te kunnen zetten voor ‘groene bedrijven’ die veel nadruk leggen op duurzaam ondernemen. ‘We kunnen verschillende concepten ontwikkelen voor hun specifieke personeelsbijeenkomst bijvoorbeeld, of voor een managementvergadering. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bugz in the Box is in te zetten als belevingsrestaurant, maar onze toekomstige opdrachtgevers kunnen natuurlijk ook gaan voor de beleving van een enkele schorpioenamuse die we op een gemakkelijke manier, op elke locatie, kunnen komen serveren.’