
Event coördinatoren van musea, aangesloten bij het Platform Museum Locaties, waren aanwezig en kregen van de directeuren van vijf cateringbedrijven trends op het gebied van catering te horen en konden vragen stellen met betrekking tot de catering in het eigen museum.
Cateraars kunnen een grote bijdrage leveren door eventklanten voor het museum binnen te brengen. Maar ook door het leveren van goede producten en service tijdens dagcatering kan de ‘beleving’ in het museum worden vergroot.
Dat neemt niet weg dat er tussen musea grote verschillen bestaan in hun ervaring met cateraars. Sommige hebben goede ervaring met catering in eigen beheer, andere laten weten dat dit absoluut niet tot de core-business van het museum behoort. Voor een meerderheid van de musea luidt het devies: uitbesteden. En dan bij voorkeur met (meerdere) preferred cateraars.
Echter de vraag is in dat laatste geval: 'hoe houd je de Preferred Cateraars scherp?!',
Goede schriftelijke afspraken en tussentijdse evaluatiemomenten worden door zowel musea als cateraars als essentieel gezien voor een goede en financieel productieve samenwerking.
Er kwamen mooie voorbeelden van samenwerking tussen musea en cateraars aan bod. Museum Catering met Gemeentemuseum Den Haag, Escher in het Paleis, Museon; Maison van den Boer sinds kort met Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Noord Brabants Museum. Van der Linde Catering met Prinsenhof Delft en Museum voor Communicatie Den Haag.
Tijdens de netwerkborrel, na een rondleiding, werd er nog stevig doorgepraat over dit onderwerp en werden ervaringen tussen museumleden uitgewisseld onder het genot, van door de cateraars bereide, gerechten.