Het Rode Kruis ziet een toename in het gebruik van lachgas

09-08-2019 - FESTIVALNIEUWS - Het gebruik van lachgas blijft toenemen op festivals en evenementen. De capsules kunnen makkelijk verkregen worden waardoor het gebruik moeilijk te bestrijden is. Om die reden gaat het Rode Kruis festivalgangers tips geven over het gebruik van lachgas en andere drugs. Met als doel om de risico's van het middel zo veel mogelijk beperken. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders bij de EHBO-post belanden.

Één van deze tips is het zittend inhaleren van lachgas volgens het Rode Kruis. Ook mag het gas niet direct uit een tank of patroon ingehaleerd worden in verband met het gevaar dat longen of lipen bevriezen. Jellinek beschrijft het effect van lachgas als volgt: Na inademing vanuit de ballon ervaart men een korte roes. Soms wordt er gelachen. Vandaar de naam. De waarneming verandert. Het beeld wordt wazig. Geluiden lijken te vertragen en te vervormen. De effecten duren kort.  Voor 50 capsules lachgas betaal je online €12,-

Nu.nl ging in gesprek met EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel. Van Driel waarschuwt voor de combinatie van lachgas en alcohol. "Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort."  
Ook Marjan Heuving van het Trimbos-instituut deelt haar mening over het gebruik van lachgas: "Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken." "Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico's te verkleinen." Ze zegt dat lachgas makkelijk verkrijgbaar is en dat de gevaren beperkt lijken, terwijl deze wel degelijk bestaan.
 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners