Bizar maar waar: zakkenrollers gebruiken pepperspray op evenementen

05-12-2018 - PUBLIEKSEVENEMENTEN: Afgelopen maanden kwam meerdere keren het bericht binnen dat er tijdens evenementen pepperspray gebruikt wordt door zakkenrollers. Door deze spray te gebruiken ontstaat er commotie waar de zakkenrollers gebruik van maken. Dit kan een grote impact hebben op uw evenement. Moet het beleid aan de deur uitgebreid worden?

Deze tactiek werd door zakkenrollers gebruikt tijdens meerdere events tijdens Amsterdam Dance Event afgelopen oktober maar ook tijdens het evenement Qlimax, waar maar liefst 27000 bezoekers op af komen, werd het middel ingezet. Pepperspray is een bijtende stof die slaat op de luchtwegen, dit zorgt voor ademhalingsproblemen. Ook zorgt de stof voor irritatie van de ogen. EventBranche legde deze kwestie bij Mari van Dorst, directeur Kennis en Innovatie, bij de Safety Group neer:

'Van een trend is geen sprake. De methode waarbij zakkenrollers gebruik maken van een weerloosmakende of traanverwekkende stof is niet nieuw en neemt geen vlucht. Het kwam in de afgelopen jaren af en toe voor, maar is beslist geen schering en inslag op evenementen. Zakkenrollers op evenementen bedienen zich nog steeds veel vaker van andere – meer klassieke – methodieken. Het bestrijden van zakkenrollerij in het algemeen en de genoemde methode in het bijzonder is helaas niet eenvoudig. 

Er is in ieder geval meer voor nodig dan een strikte toegangscontrole. Daarmee kunnen pepperspray of traangas in de vorm van een spuitbus namelijk wel geweerd worden, maar het is geen sluitende oplossing tegen kleinere dragers in de vorm van een lippenstifthouder. Een toegangscontrole die zelfs daartoe strekt zou al snel te veel impact hebben op de toegankelijkheid van het evenement en de wachttijden die er mee samengaan. Alleen door het als prioriteit aan te merken, de aandacht van veiligheidspersoneel er op te vestigen en aanvullende maatregelen te nemen in de sfeer van surveilleren en detecteren, kan de pakkans van deze (of meer klassieke) zakkenrollers vergroot worden.'

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners